Wykonanie
SKŁADNIKI:W zależności o wielkości blachy: na MAŁĄ standardową blachę:1.PLACKI (SPÓD I GÓRA CIASTA)30 dag
mąki15 dag
cukru2 łyżki
miodutrochę
wody1 łyżeczka
sody na DUŻĄ blachę o wymiarach 27cmx37cm użyłam:2 szklanki
mąki1i1/2 szklanki
cukru3 łyżki
miodupół szkalanki
wody (ma być ciasto do rozwalkowania)1.5 łyżeczki
sody2.
BISZKOPT (ŚRODEK CIASTA)MAŁA blacha :4
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wody lub 1 łyżka
olejuDUŻA blacha:6 jaj2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 i1/2 łyżki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
wody lub 2 łyżki
oleju3.MASA WANILIOWA (POMIĘDZY PLACKAMI A
BISZKOPTEM)MAŁA blacha:15 dag
cukru1 i1/2 lyzki
mąki ziemniaczanej0.5 litra
mleka1 lyzka
mąki1
margaryna1
cukier waniliowyDUŻA blacha:2 szklanki
cukru2 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej800 ml
mleka2 łyżki
mąki1 i 1/2
margaryny1 i 1/2
cukru waniliowegopapier pergaminowy
polewy czekoladowecoś do dekoracji (nie koniecznie)
sok z cytrynyPRZYGOTOWANIE:1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta (ręcznie) na dwa placki, które będą stanowiły spód i górę ciasta. Po wyrobieniu dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy tak, by miała wielkość blachy jakiej użyjemy jednocześnie pilnując, by się nie przykleiło do blatu. Przekładamy ciasto do blachy wysłanej pergaminem. Odstające resztki odcinamy i sztukujemy w brakujacych miejscach jak rogi (jak są) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po czym wyciagamy odkładamy na bok i robimy to samo z 2 połówką ciasta. Jeśli ktoś ma 2 takie same blachy można piec je jednocześnie będzie szybciej2. Robimy
biszkopt.
Jajka dokładnie ubić za nim dodacie inne składniki. Później po kolei dodawać wymienione składniki. Dokładnie wymiksowac na jednolitą masę. Przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika też nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min (żeby był złocisty kolor)3. Robimy masę
waniliową. Rozpuszczamy
margarynę w garnku po czym dodajemy kolejno
cukier mąkę mleko i
cukier waniliowy. Musimy to zagotować mieszając, by się nie przypaliło. Powstanie nam masa jak
budyń waniliowy. Odstawić żeby przestygł.4. Gdy mamy placki,
biszkopt i masę gotowe możemy zacząć składać ciasto w całość. Bierzemy blachę, w której piekliśmy wszystko i kładziemy na spód pierwszy placek moczymy go delikatnie
sokiem z cytryny zmieszanym z
wodą (ale nie dużą ilością
wody) kładziemy pół masy przygotowanej. Nastepnie przygotowany
biszkopt, resztę masy na
biszkopt, przykrywamy mase 2 plackiem i moczymy go
sokiem z cytryny. Całość polewamy
polewą czekoladową i ozdabiamy (jak ktoś chce) wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby zastygło.