ßßß

Składniki:Ciasto:45-50 dag mąki10 dag cukru pudru (w oryginale 15 dag)1 jajko2 łyżki miodu10 dag rozpuszczonego masła1 cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy)1 płaska łyżeczka sodyMasa budyniowa:1 szklanka mleka10 dag cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej15 dag masłaDodatkowo:słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe)* zamiast powideł można użyć prażonych jabłek z galaretkąSposób wykonania:1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną.2. Na dno blaszki włożyć jeden placek miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym.3. Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć.4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą - u nas była wersja bez dodatków.Polecam i życzę udanych wypieków! Smacznego!!!