Wykonanie
To był upiornie ciężki tydzień, a kolejne wcale nie zapowiadają się lżejsze... Powrót do pracy po rocznym urlopie nie jest łatwy.Dziś zapraszam na ciasto o intrygującej nazwie 'inwalida'. To ciasto
miodowe przekładane powidłami i masą budyniową. Smakuje najlepiej na drugi, a nawet trzeci dzień. Przepis mam od mamy i jest to dość stara, ale sprawdzona receptura.
Składniki:Ciasto:45-50 dag
mąki10 dag
cukru pudru (w oryginale 15 dag)1
jajko2 łyżki
miodu10 dag rozpuszczonego
masła1
cukier waniliowy (lub domowy
cukier waniliowy)1 płaska łyżeczka
sodyMasa budyniowa:1 szklanka
mleka10 dag
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej15 dag
masłaDodatkowo:słoik dowolnych powideł (u mnie
powidła śliwkowe)* zamiast powideł można użyć prażonych
jabłek z
galaretkąSposób wykonania:1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną.2. Na dno blaszki włożyć jeden placek
miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim
ciastem miodowym.3. Większą część
mleka wlać do garnka i wsypać
cukier, a w mniejszej wymieszać obie
mąki.
Mleko z
cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać
mleko z
mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag
masła i mieszać, aż
budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem
miodowym i lekko docisnąć.4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać
cukrem pudrem lub oblać polewą - u nas była wersja bez dodatków.Polecam i życzę udanych wypieków! Smacznego!!!