ßßß Cookit - przepis na Brazylianka

Brazylianka

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji. Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową. Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
100 g masła
4 łyżki miodu płynnego
2 łyżeczki sody
300 g cukru pudru (dałam 250)
do 10 łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2)
masa budyniowa:
1 szklanka mleka
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła
2 łyżki domowego cukru waniliowego
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)
polewa czekoladowa:
130 g masła
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie upiec pozostałe dwa placki. Każdy placek wyłożyć na kratkę do wystudzenia.
Przygotować masę budyniową. 3/4 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić mąki i cukier. Wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie. Ostudzić. Utrzeć masło. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać.
Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku. Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku. Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje.
W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie. Na to wyłożyć masę budyniową. Kolejny placek, masę jabłkową i na wierzch trzeci placek.
Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Do garnka włożyć masło w kawałkach, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Nie można doprowadzić do wrzenia (ze względu na żelatynę). Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodawać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać rózgą. Gotową polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin, żeby masy dokładnie stężały.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Brazylianka.html