Wykonanie
Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji.
Miodowy placek przełożony masą budyniową i
jabłkową. Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym
stole. Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.
Składniki:500 g
mąki2
jajka100 g
masła4 łyżki
miodu płynnego2 łyżeczki
sody300 g
cukru pudru (dałam 250)do 10 łyżek kwaśnej
śmietany (dałam 2)masa budyniowa:1 szklanka
mleka100 g
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej150 g
masła2 łyżki domowego
cukru waniliowegomasa
jabłkowa:1 kg
jabłek1
galaretka owocowa (dałam
cytrynową)
polewa czekoladowa:130 g
masła5 łyżek
cukru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej
śmietanyWykonanie:Wszystkie składniki ciasta (poza
śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo
śmietanę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie upiec pozostałe dwa placki. Każdy placek wyłożyć na kratkę do wystudzenia.Przygotować masę budyniową. 3/4 szklanki
mleka zagotować. W pozostałym
mleku rozrobić
mąki i
cukier. Wlać do gotującego się
mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie. Ostudzić. Utrzeć
masło. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać.Przygotować masę
jabłkową.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć
jabłka na patelni lub w garnku.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku. Wlać do usmażonych
jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje.W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie. Na to wyłożyć masę budyniową. Kolejny placek, masę
jabłkową i na wierzch trzeci placek.Przygotować polewę.
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Do garnka włożyć
masło w kawałkach,
cukier,
kakao i rozpuszczoną
żelatynę. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Nie można doprowadzić do wrzenia (ze względu na
żelatynę). Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodawać po łyżce
śmietanę. Dokładnie wymieszać rózgą. Gotową polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin, żeby masy dokładnie stężały.