ßßß
185 g masła275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru3 jajka2 jabłka, obrane, pokrojone na ćwiartki300 g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym35 g (1/3 szklanki) kakao1/4 łyzeczki sody80 ml (1/3 szklanki) wodyWierzch:160 g (1 szklanka) cukru pudru1 łyżka kakao1 łyżeczka miękkiego masła1 łyżka mleka (około)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.Mieszamy masło, cukier, jajka, jabłka, mąkę, kakao wymieszane z sodą i wodę w malakserze do momentu, gdy mikstura stanie się gładka.Wlewamy miksturę do formy i pieczemy ok 1 godziny. Trzymamy przez 5 minut w foremce i wyjmujemy na kratkę.Przygotowujemy wierzch i smarujemy zimne ciasto.By przygotować wierzch, wsypujemy cukier puder i kakao do małego naczynia, dodajemy masło i taką ilość mleka(ok 1 łyżki), by uzyskać konsystencję pasty. By pasta lepiej się rozprowadzała, można dodać odrobinę gorącej wody.