ßßß
Składniki:Na ciasto:- 4 jajka- 1 kostka margaryny- 2 szklanki cukru- 1,5 szklanki mąki- 2 szklanki przecieru jabłkowego- 2 łyżki kakao- 1,5 łyżeczki sody- rodzynkiNa polewę:- 4 łyżki masła - 4 łyżki wody- 4 łyżki kakao- 4 łyżki cukruPrzygotowanie:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.W garnku roztopić margarynę, dodać do niej cukier, żółtka, mąkę, kakao, sodę i przecier jabłkowy.Wszystko dokładnie wymieszać.Na końcu dodać ubite białka i dorzucić rodzynki, wymieszać.Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C ok. 45 minut.Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki podgrzać na niedużym ogniu do chwili aż rozpuści się margaryna. Polać ciasto od razu.