Wykonanie
Składniki:Na ciasto:- 4
jajka- 1 kostka
margaryny- 2 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki- 2 szklanki przecieru
jabłkowego- 2 łyżki
kakao- 1,5 łyżeczki
sody-
rodzynkiNa polewę:- 4 łyżki
masła - 4 łyżki
wody- 4 łyżki
kakao- 4 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę.W garnku roztopić
margarynę, dodać do niej
cukier,
żółtka,
mąkę,
kakao,
sodę i przecier
jabłkowy.Wszystko dokładnie wymieszać.Na końcu dodać ubite
białka i dorzucić
rodzynki, wymieszać.Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C ok. 45 minut.Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki podgrzać na niedużym ogniu do chwili aż rozpuści się
margaryna. Polać ciasto od razu.