Wykonanie
Kilka
razy już
pisałam, że serniki gotowane (przez niektórych zwane prażonymi) to moje ulubione ciasta i jedyne, którym nie potrafię się oprzeć. Oprócz wspaniałego smaku i konsystencji ich ogromną zaletą jest to, że nie opadną, są zawsze równe i się nie przypalą (chyba, że przypalimy blaty ciasta). Niestety są bardziej czaso- i pracochłonne.Dziś kolejny sernik gotowany. Tym razem wersja
kakaowa, z masą
serową o smaku
cytrusów. Pomysł własny, proporcje na ciasto i
ser zaczerpnęłam stąd .470 g
mąki30 g ciemnego
kakao150 g
cukru pudru200 g
masła2
jajka2 łyżki
miodu2 płaskie łyżeczki
sody rozpuszczone w dwóch łyżkach
mlekaPrzesianą
mąkę z
kakao wysypać na stolnicę, dodać
masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.Masa serowa:1 kg
sera mielonego3/4 szklanki
cukru100 g
masła2 łyżki
cukru waniliowego4
jajka1 duży
budyń waniliowy bez
cukru (na 1 l
mleka lub dwa małe)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mlekaskórka starta ze sparzonej
cytrynyskórka otarta ze sparzonej
pomarańczy100 g skórek
cytrusowych kandyzowanych2 łyżeczki domowego ekstraktu
pomarańczowegoZmielony
twaróg włożyć do garnka. Dodać
cukier,
cukier z
wanilią,
masło oraz roztrzepane
jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać.
Budyń i
mąkę rozmieszać w
mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą
skórkę z cytryny,
pomarańczy, ekstrakt i skórki kandyzowane.Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty ciasta. Wierzch polać
polewą czekoladową.Polewa:4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao60 g
margaryny2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w odrobinie
wodyCukier,
kakao,
margarynę rozpuścić, dodać
śmietanę i
żelatynę. Dokładnie wymieszać.