ßßß
Kilka razy już pisałam, że serniki gotowane (przez niektórych zwane prażonymi) to moje ulubione ciasta i jedyne, którym nie potrafię się oprzeć. Oprócz wspaniałego smaku i konsystencji ich ogromną zaletą jest to, że nie opadną, są zawsze równe i się nie przypalą (chyba, że przypalimy blaty ciasta). Niestety są bardziej czaso- i pracochłonne.Dziś kolejny sernik gotowany. Tym razem wersja kakaowa, z masą serową o smaku cytrusów. Pomysł własny, proporcje na ciasto i ser zaczerpnęłam stąd .470 g mąki30 g ciemnego kakao150 g cukru pudru200 g masła2 jajka2 łyżki miodu2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mlekaPrzesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.Masa serowa:1 kg sera mielonego3/4 szklanki cukru100 g masła2 łyżki cukru waniliowego4 jajka1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka lub dwa małe)1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaskórka starta ze sparzonej cytrynyskórka otarta ze sparzonej pomarańczy100 g skórek cytrusowych kandyzowanych2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowegoZmielony twaróg włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą skórkę z cytryny,pomarańczy, ekstrakt i skórki kandyzowane.Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.Polewa:4 łyżki cukru2 łyżki kakao60 g margaryny2 łyżki śmietany1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wodyCukier, kakao, margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i żelatynę. Dokładnie wymieszać.