Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto
miodowe przełożone gotowaną masą
serową.
Składniki:Ciasto (blaszka 24x36cm):3 i 1/2 szklanki
mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki
cukru pudru3
jajka3-4 łyżki
miodu1/2 kostki
margarynyMasa serowa:1 kg
białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego
sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki
cukru10 dag
masła (rozpuścić)1
cukier waniliowy4
jajka1
budyń waniliowy1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mlekaNa wierzch: polewa
kakaowa z
żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę
serową:
mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i
mąką ziemniaczaną.3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i powoli gotujemy, co chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy
mleko z
budyniem i
mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy
miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego!!!