ßßß Cookit - przepis na Świąteczny piernik przekładany bitą śmietaną

Świąteczny piernik przekładany bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach, następne dopiero za rok, ale korzystając z tego że świąteczna atmosfera jeszcze nie ostygła na dobre (przynajmniej u nas) chciałabym pokazać to czego nie zdążyłam wcześniej. A przepis, cóż być może przyda się komuś za rok :)
Ja z pewnością do niego wrócę, bo taki piernik przełożony bitą śmietaną i oblany polewą czekoladową to po prostu niebo w gębie.
Za przepis na piernik dziękuję Magoldie, która podała go tutaj
Z podanych niżej składników upiekłam trzy małe piernikowe torciki.
Dwa w kształcie choinek wymiary foremki: 24 cm (wysokość choinki) x 20 cm (szerokość, w najszerszej dolnej części)
oraz jeden prostokątny w blaszce o wymiarach 25x15 cm
Piernik:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
20 dag miodu
1 szklanka śmietany (użyłam 18%)
2 łyżki wody
20 dag masła
1 łyżeczka sody
opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
1 łyżka kakao
Bita śmietana:
400 g śmietany kremówki (użyłam 36%)
3/4 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
100 g margaryny
100 g cukru pudru
2 łyzki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
kwaskowy dżem do przełożenia - ja wybrałam jagodowy mojej produkcji
Piekarnik nagrzewamy do 165-175 st. C.
Masło ucieramy z cukrem.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do masła dodajemy po kolei żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do masy piernikowej i delikatnie łyżką wszystko razem mieszamy.
Masę przelewamy do foremek natłuszczonych i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40-60 min. U mnie wystarczyło ok. 45 minut, ale piekłam w małych foremkach. Po tych 40 minutach dobrze jest po prostu sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Cały czas miskując wolnym strumieniem dodajemy sok pomarańczowy oraz na końcu powolutku dokładnie wystudzoną żelatynę.
Pierwszy blat ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu. Na to wykładamy bitą śmietanę. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ją z masą, lub też wrzucamy do rondelka połamaną na kostki czekoladę i ogrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia wszystkich grudek.
Lekko przestudzoną polewą czekoladową polewamy ciasto.
Dekorujemy wg uznania i gotowe :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/12/swiateczny-piernik-przekadany-bita.html