Wykonanie
Święta, święta i po świętach, następne dopiero za rok, ale korzystając z tego że świąteczna atmosfera jeszcze nie ostygła na dobre (przynajmniej u nas) chciałabym pokazać to czego nie zdążyłam wcześniej. A przepis, cóż być może przyda się komuś za rok :)Ja z pewnością do niego
wrócę, bo taki piernik przełożony
bitą śmietaną i oblany
polewą czekoladową to po prostu niebo w gębie.Za przepis na piernik dziękuję Magoldie, która podała go tutajZ podanych niżej składników upiekłam trzy małe piernikowe torciki.Dwa w kształcie choinek wymiary foremki: 24 cm (wysokość choinki) x 20 cm (szerokość, w najszerszej dolnej części)oraz jeden prostokątny w blaszce o wymiarach 25x15 cm
Piernik:3
jajka1,5 szklanki
cukru3 szklanki
mąki20 dag
miodu1 szklanka
śmietany (użyłam 18%)2 łyżki
wody20 dag
masła1 łyżeczka
sodyopakowanie
przyprawy do piernika (40 g)1 łyżka
kakaoBita śmietana:400 g
śmietany kremówki (użyłam 36%)3/4 szklanki
cukru pudrusok wyciśnięty z 1/2
pomarańczy1 łyżka
żelatyny1/4 szklanki wrzątku
Polewa czekoladowa:200 g
czekolady gorzkiej100 g
margaryny100 g
cukru pudru2 łyzki
mleka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPonadto:kwaskowy
dżem do przełożenia - ja wybrałam
jagodowy mojej produkcjiPiekarnik nagrzewamy do 165-175 st. C.
Masło ucieramy z
cukrem.
Żółtka oddzielamy od
białek.Do
masła dodajemy po kolei
żółtka,
miód,
wodę,
śmietanę,
mąkę z
sodą,
kakao i
przyprawę do piernika.W oddzielnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do masy piernikowej i delikatnie łyżką wszystko razem mieszamy.Masę przelewamy do foremek natłuszczonych i wysypanych
bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40-60 min. U mnie wystarczyło ok. 45 minut, ale piekłam w małych foremkach. Po tych 40 minutach dobrze jest po prostu sprawdzić patyczkiem.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
cukier puder. Cały czas miskując wolnym strumieniem dodajemy
sok pomarańczowy oraz na końcu powolutku dokładnie wystudzoną
żelatynę.Pierwszy blat ciasta smarujemy cienką warstwą
dżemu. Na to wykładamy
bitą śmietanę. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.W międzyczasie przygotowujemy
polewę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki oprócz
czekolady. Następnie
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i mieszamy ją z masą, lub też wrzucamy do rondelka połamaną na kostki
czekoladę i ogrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia wszystkich grudek.Lekko przestudzoną
polewą czekoladową polewamy ciasto.Dekorujemy wg uznania i gotowe :)