ßßß
Składniki :2 szklanki mąki2 żółtka i 1 białko (2 białko zostawiamy do lukru)5 łyżek cukru (jeżeli wolimy, żeby były mniej słodkie wtedy 3-4 łyżki wystarczą)1 kopiata łyżka kakao2 łyżki śmietany 18 %1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy do piernika50 g masła lub margaryny3 łyżki mioduMarmolada lub powidła (opcjonalnie)Dekoracja:1 białko1 szklanka cukru pudru
Etapy Przygotowania:1. W rondelku rozpuszczamy masło, miód i przyprawę do piernika – odstawiamy do wystudzenia2. Białko ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy cukier i stopniowo żółtka, cały czas ubijając do powstania pęcherzyków.3. W miseczce mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy do momentu, aż soda spulchni śmietanę – ok 5-10 min.4. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy ubite białka, masę miodową oraz śmietanę z sodą. Wyrabiamy ciasto – ciasto będzie luźne – więc trzeba je odstawić do lodówki na ok 24 h żeby zgęstniało.

5. Gęste już ciasto wałkujemy na stolnicy, obficie posypanej mąką na grubość ok 3 mm. Wycinamy pierniczki.6. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu marmolady lub powideł to na jeden pierniczek nakładamy odrobinę nadzienia i przykrywamy go drugim pierniczkiem –bardzo ładnie wychodzą serduszka. Nie trzeba ich tak mocno sklejać gdyż ciasto jest dość lepkie i samo się scali w piekarniku. Gotowe pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach.Przygotowanie lukru:Białko ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Dokładnie ucieramy na gładką masę tak aby nie było grudek i zdobimy pierniczki według własnego uznania – ja wierzch posypałam jeszcze kokosem. Przed zdobieniem pierniczków zaczekajmy aż ostygną.Jeżeli nie chcemy zdobić pierniczków lukrem możemy je po prostu posypać cukrem pudrem.




Pierniczki bardzo dobrze sprawdzą się także na choinkę. W takim przypadku nie musimy ich nadziewać.
Smacznego !!