Wykonanie
Są zachwycające. Mięciutkie i puszyste z niespodzianką w środku zadowolą niejednego łasucha. Rozpływają się w ustach i przywołują na myśl święta. Ich zaletą, oczywiście oprócz wyśmienitego smaku, jest to, że nie muszą one wcale leżakować dzięki
czemu ich smakiem możemy delektować się zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Upiekłam je w nadziei, że będą one w tym roku zdobiły moją choinkę, ale ostatecznie nie dotrwały…Przygotowania do świat mimo iż kosztują Nas wiele wysiłku to z całą pewnością przynoszą nam jeszcze więcej radości. Wspólnie spędzone chwile przy sprzątaniu czy gotowaniu są bezcenne. W pierniczkach zawsze najbardziej lubię ich zdobienie, zwłaszcza jeżeli robię to w towarzystwie
bliskich mi osób. A Wy jak spędzacie przedświąteczny czas w kuchni?
Składniki :2 szklanki
mąki2
żółtka i 1
białko (2
białko zostawiamy do lukru)5 łyżek
cukru (jeżeli wolimy, żeby były mniej słodkie wtedy 3-4 łyżki wystarczą)1 kopiata łyżka
kakao2 łyżki
śmietany 18 %1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do piernika50 g
masła lub
margaryny3 łyżki
mioduMarmolada lub powidła (opcjonalnie)Dekoracja:1
białko1 szklanka
cukru pudruEtapy Przygotowania:1. W rondelku rozpuszczamy
masło,
miód i
przyprawę do piernika – odstawiamy do wystudzenia2.
Białko ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy
cukier i stopniowo
żółtka, cały czas ubijając do powstania pęcherzyków.3. W miseczce mieszamy
śmietanę z
sodą i odstawiamy do momentu, aż
soda spulchni
śmietanę – ok 5-10 min.4. Do miski przesiewamy
mąkę z
kakao, dodajemy ubite
białka, masę
miodową oraz
śmietanę z
sodą. Wyrabiamy ciasto – ciasto będzie luźne – więc trzeba je odstawić do lodówki na ok 24 h żeby zgęstniało.
5. Gęste już ciasto wałkujemy na stolnicy, obficie posypanej
mąką na grubość ok 3 mm. Wycinamy pierniczki.6. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu
marmolady lub powideł to na jeden pierniczek nakładamy odrobinę nadzienia i przykrywamy go drugim pierniczkiem –bardzo ładnie wychodzą serduszka. Nie trzeba ich tak mocno sklejać gdyż ciasto jest dość lepkie i samo się scali w piekarniku. Gotowe pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach.Przygotowanie lukru:
Białko ubijamy, pod koniec dodając
cukier puder. Dokładnie ucieramy na gładką masę tak aby nie było grudek i zdobimy pierniczki według własnego uznania – ja wierzch posypałam jeszcze
kokosem. Przed zdobieniem pierniczków zaczekajmy aż ostygną.Jeżeli nie chcemy zdobić pierniczków lukrem możemy je po prostu posypać
cukrem pudrem.
Pierniczki bardzo dobrze sprawdzą się także na choinkę. W takim przypadku nie musimy ich nadziewać.
Smacznego !!