ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z lukrem królewskim!

Pierniczki z lukrem królewskim!

nazwa

Wykonanie

Przepis na pierniczki, wreszcie doczekał się też publikacji na blogu. Na moim Fanpage już od dłuższego czasu mogliście z niego korzystać. Przepis cieszył się ogromnym powodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym słoju lub puszcze.
Pierniczki z lukrem, będą też piękną ozdobą choinki, czy też stołu świątecznego. Mogą byś smacznym i uroczym prezentem od serca dla bliskich nam osób.
Pierniczki to też idealny dodatek do kawy w grudniowe przedpołudnie!
Zapraszam!
- 550 g mąki + mąka do podypywania
- 300 g miodu płynnego
- 100 g cukru (może być brązowy)
- 120 g margaryny lub masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki sody
- 60 g przyprawy do piernika
- 1- 2 łyżki kakao
LUKIER KRÓLEWSKI:
- 1 białko
- od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
- masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.
- masę wystudź
- połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto
- ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce
- gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały pierniczki, wycinamy foremką pierniczki
- pieczemy od 8 do 12 minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg, temp. 180 stopni C
- pierniczki studzimy całkowicie, lukrujemy po około 3 - 4 godzinach
LUKIER KRÓLEWSKI:
- białko wbij do miseczki, za pomocą trzepaczki mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, im większe tym więcej cukru musimy dodać. Ja często też do smaku dodaję 2-3 krople aromatu cytrynowego. Lukier powinien być gęsty, nie może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku.
Gotowy lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy maluteńki rożek i możemy dekorować pierniki wedle swojego uznania!
To zdecydowania najlepsza część zadania!
Można się wyżyć kreatywnie!
Moje prezentują się tak jak na fotografiach. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały i pięknie zdobiły choinki!
Buzzziaki!
Pięknego dnia!
;-)
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/12/pierniczki-z-lukrem-krolewskim.html