ßßß

Składniki:55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)30 dag miodu10 dag cukru pudru12 dag masła1 jajko2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)Wykonanie:Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (rozpuściłam też masło). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (można też od razu po upieczeniu jak są jeszcze bardzo ciepłe i mięciutkie). Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.Znalezione u DorotuśSkładniki na lukier:1 białko (dałam niecałe)1 szklanka cukru pudruCukier puder przesiać do białka. Wymieszać bardzo dokładnie. Być może trzeba będzie dodać więcej cukru pudru. Lukier powinien być bardzo gęsty./wydrukuj przepis/