Wykonanie
Zabiegana jestem strasznie, na nic nie mam czasu i z niczym się nie wyrabiam. Dla tego szybciutko pokażę tylko moje próby lukrowania, bo tak jak już kiedyż
pisałam, nie umiem i już. Mam tylko nadzieję, że lata praktyki kiedyś zaowocują. A pierniczki zapakowane w małe paczuszki, córcia zaniosła Paniom do przedszkola jako Świąteczny prezent.
Składniki:55 dag
mąki (+ więcej do podsypywania)30 dag
miodu10 dag
cukru pudru12 dag
masła1
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)Wykonanie:
Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (rozpuściłam też
masło). Wałkować podsypując
mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (można też od razu po upieczeniu jak są jeszcze bardzo ciepłe i mięciutkie). Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.Znalezione u DorotuśSkładniki na
lukier:1
białko (dałam niecałe)1 szklanka
cukru pudruCukier puder przesiać do
białka. Wymieszać bardzo dokładnie. Być może trzeba będzie dodać więcej
cukru pudru.
Lukier powinien być bardzo gęsty./wydrukuj przepis/