ßßß
Szybkie pierniczki z tej strony klikSkładniki na około 50 pierniczków:300 g mąki pszennej (użyłam z kłoskiem Gdańskich Młynów )100 g mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże jajka13 dag cukru pudru10 dag masła, roztopionego10 dag miodu1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejLukier:1 białko2 szklanki cukru pudruPrzygotowanieWszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier. Dowolnie udekorować.Smacznego :)Dodaję do akcji: