Wykonanie
To prawda, że przepis jest bardzo szybki i szybko się wypieka te właśnie pierniki ale niestety długo się je dekoruje, masakra po prostu! Odsyłam Was do blogu Na Miotle gdzie możecie sobie zrobić domowy
kurs lukrowania pierników na podstawie koleżanki profesjonalistki - jej to się chyba w ogóle ręka nie trzęsie! Polecam ten
kurs bo jest idealny dla nowicjuszy czyli mnie choć ręki jak widać nie mam stabilnej :))
Szybkie pierniczki z tej strony klikSkładniki na około 50 pierniczków:300 g
mąki pszennej (użyłam z kłoskiem Gdańskich Młynów )100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka13 dag
cukru pudru10 dag
masła, roztopionego10 dag
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejLukier:1
białko2 szklanki
cukru pudruPrzygotowanieWszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać
mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz
mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.
Cukier puder i
białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty
lukier. Dowolnie udekorować.Smacznego :)Dodaję do akcji: