Wykonanie
Pomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się znaleźć. Ten sprawdzony przepis moja Mama dostała od koleżanki, bardzo jej dziękujemy, bo jest świetny. Wprowadziłam swoje zmiany oczywiście, bo inaczej nie byłabym sobą ;) Pierniczki nie wyglądają idealnie, ale taki urok rzeczy własnoręcznie zrobionych :)Składniki (ok. 100 pierniczków):- 550 g
mąki ( u mnie pół na pół krupczatka z pełnoziarnistą)- 300 g płynnego
miodu- 80 g
cukru pudru- 120 g
masła- 1
jajko- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 50 g
przyprawy do piernika- 3 łyżki
kakao- landrynki*
Masło rozpuścić i ostudzić, dodać
mąkę,
miód,
cukier puder,
jajko,
sodkę,
przyprawę,
kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując
mąką na grubość 2-3 mm. Wykrawać pierniczki, w środku wyciąć małe kółeczko. Ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Jeśli chcemy powiesić pierniczki, przed pieczeniem należy włożyć kawałki wykałaczek*. Kółeczka wypełnić pokruszonymi landrynkami, najlepiej z górką. Piec ok. 11-12 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku.*Najlepiej je wyjąć dopiero po upieczeniu, wtedy dziurka się nie zrośnie podczas pieczenia ;)