ßßß Cookit - przepis na Pierniczki tradycyjne i z okienkiem (przepis z filmikiem)

Pierniczki tradycyjne i z okienkiem (przepis z filmikiem)

nazwa

Wykonanie

Robienie pierników z moim czteroletnim dzieckiem to nie tylko wyzwanie (trochę trzeba się nagadać ;), ale ostatecznie ogromna frajda. Ta jego duma, że zrobiliśmy super pierniczki i do tego je przyozdobiliśmy!
Najbardziej spodobały mu się te z okienkiem :)
Pierniczki po upieczeniu twardnieją (chociaż moje niewiele stwardniały), dlatego robimy je już teraz. Chowamy do metalowej puszki i tam, z czasem, nabiorą wilgoci i znowu zrobią się mięciutkie.
Polecam Wam ten przepis, jest prosty i przyjemny:)
Potrzebujemy:
80 g masła
1/4 szklanki miodu
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczkę kakao
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
Masło wkładamy do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Schładzamy.
W dużej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki, wlewamy ostudzony miód z masłem i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być plastyczne, gładkie.
Wkładamy do torebeczki śniadaniowej i tak chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy na 3-4 mm, wycinamy foremką pierniczki, układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach C.
Wersja z okienkiem:
Dodatkowo potrzebujemy kolorowe landrynki.
Landrynki kolorami (same zielone lub same czerwone itd.) wkładamy do torebki śniadaniowej i rozbijamy np. młotkiem na drobne kawałki.
W pierniczkach wycinamy za pomocą malutkiej foremki - kółeczka (na środku każdego pierniczka).
Do wyciętych kółeczek wkładamy rozbite landrynki (u mnie dwa cukierki na trzy okienka).
Pieczemy tak samo - 180 C przez 10 minut.
Zdejmujemy z blaszki po schłodzeniu.
Pierniczki ozdabiamy po upieczeniu.
Przechowujemy nawet do kilku tygodni w metalowej puszce.
Jeżeli zależy nam aby szybko zmiękły, przechowujemy w wilgotnym miejscu.
Smacznego:)
żródło: Moje Wypieki
I jeszcze krótka relacja z naszego przystrajania :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/12/pierniczki.html