Wykonanie
Wprawdzie do świąt zostało jeszcze sporo czasu, jednak niektóre przygotowania trzeba już zacząć. Za pierniczki, które tradycyjnie wiszą na choince, trzeba się zabrać już teraz. Jest to koniecznie, ponieważ po upieczeniu muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :)
Ilość porcji: około 100 pierniczkówSkładniki:
550g
mąki300g
miodu120g
masła100g
cukru pudru40g
przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie)2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kakao1
jajkoMiód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco
olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy
mąki. Następnie podsypujemy
mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki. Pieczemy w temp 180 stopni około 8-10 obserwując kolor pierniczków. Po upieczeniu są twarde, trzeba je szczelnie zamknąć np. w puszce by zmiękły.