ßßß Cookit - przepis na Pierniczki choinkowe

Pierniczki choinkowe

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie do świąt zostało jeszcze sporo czasu, jednak niektóre przygotowania trzeba już zacząć. Za pierniczki, które tradycyjnie wiszą na choince, trzeba się zabrać już teraz. Jest to koniecznie, ponieważ po upieczeniu muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :)
Ilość porcji: około 100 pierniczków
Składniki:
550g mąki
300g miodu
120g masła
100g cukru pudru
40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 jajko
Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy mąki. Następnie podsypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki. Pieczemy w temp 180 stopni około 8-10 obserwując kolor pierniczków. Po upieczeniu są twarde, trzeba je szczelnie zamknąć np. w puszce by zmiękły.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/11/pierniczki-choinkowe.html