Wykonanie
Pierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z
ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość
cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-)
3 szklanki
mąki20 dag
miodu1/2 szklanki
cukru pudru (lub mniej jeśli planujemy lukrować)100g
masła1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonejopakowanie
przyprawy do piernika1 łyżeczka
kakao1.
Miód i
masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy wystudzony
miód z
masłem i zagniatamy na gładkie ciasto.
3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe, że upieką się szybciej.
4. Gotowe kółka lukrujemy, nakładamy na siebie (największy na dole, najmniejszy na górze, średni w środku). Ozdabiamy.