Wykonanie
Składniki:Ciasto:1/2 szklanki
miodu,10 łyżek miękkiego
masła - kostka 200g1 szklanka
cukru pudru,2
jajka,4 i 1/2 szklanki
mąki (tortowej)2 łyżeczki
sody,1 łyżka
kakao,1 opakowanie
przyprawy do piernika.Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Jeżeli pierniki są cienkie piec ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku (metalowym lub plastikowym).Pierniki można udekorować lukrem i różnymi cukiereczkami do dekoracji według własnego gustu. Aby powiesić pierniki na choinkę należy do każdej dziurki w piernikach dać sznurek lub nitkę.
Zdjęcia pierniczków robionych z mniejszą łyżką
kakao, wyszły jaśniejsze: