ßßß
KrólewskiCiasto:60 dag mąki3/4 szklanki cukru pudru2 jajka2 łyżeczki sody oczyszczonej1 kostka masła3-4 łyżki mioduKrem:3/4 litra mleka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki kaszy mannej2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego250 g masłaDodatkowo: powidło śliwkowe, polewa czekoladowaSkładniki na ciasto połączyć i zagnieść .Ciasto podzielić na 3 części.Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (25×30 cm) i upiec na złoty kolor w 180 0 C.Mleko zagotować z cukrami i na gotujące wsypywać kaszę manną stale mieszając.Ugotować kaszę dobrze rozgotowując.Masło utrzeć razem z esencją waniliową i dodawać partiami ostudzoną kaszę.Blaty ciasta naponczować ponczem z herbaty i cukru.Na pierwszy blat rozsmarować powidło a na to pierwszą partię kremu.Przykryć drugim plackiem na który rozsmarować pozostały krem.Przykryć ostatnim blatem ciasta.Wierzch ciasta polać polewą – u mnie czekolada mleczna rozpuszczona w 4 łyżka mleka.Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!
