ßßß Cookit - przepis na Królewski

Królewski

nazwa

Wykonanie

Placek Królewski to ciast, które od zawsze było obecne w mojej kuchni. Pamiętam go z czasów dzieciństwa a teraz przybrał trochę inny wymiar. W różnych częściach kraju jest znany pod innymi nazwami, ale są to kruche placki z dodatkiem miodu przełożone masą grysikową.
Ciasto jest delikatne i bardzo kruche - wręcz rozpływa się w ustach!!
Zapraszam na kawałek ciasta!!
Królewski
Ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kostka masła
3-4 łyżki miodu
Krem:
3/4 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy mannej
2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
250 g masła
Dodatkowo: powidło śliwkowe, polewa czekoladowa
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść .
Ciasto podzielić na 3 części.
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (25×30 cm) i upiec na złoty kolor w 180 0 C.
Mleko zagotować z cukrami i na gotujące wsypywać kaszę manną stale mieszając.
Ugotować kaszę dobrze rozgotowując.
Masło utrzeć razem z esencją waniliową i dodawać partiami ostudzoną kaszę.
Blaty ciasta naponczować ponczem z herbaty i cukru.
Na pierwszy blat rozsmarować powidło a na to pierwszą partię kremu.
Przykryć drugim plackiem na który rozsmarować pozostały krem.
Przykryć ostatnim blatem ciasta.
Wierzch ciasta polać polewą – u mnie czekolada mleczna rozpuszczona w 4 łyżka mleka.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/krolewski