Wykonanie
Placek Królewski to ciast, które od zawsze było obecne w mojej kuchni. Pamiętam go z czasów dzieciństwa a teraz przybrał trochę inny wymiar. W różnych częściach
kraju jest znany pod innymi nazwami, ale są to kruche placki z dodatkiem
miodu przełożone masą grysikową.Ciasto jest delikatne i bardzo kruche - wręcz rozpływa się w ustach!!Zapraszam na kawałek ciasta!!

KrólewskiCiasto:60 dag
mąki3/4 szklanki
cukru pudru2
jajka2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 kostka
masła3-4 łyżki
mioduKrem:3/4 litra
mleka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
kaszy mannej2 łyżeczki esencji waniliowej lub
cukru waniliowego250 g
masłaDodatkowo:
powidło śliwkowe,
polewa czekoladowaSkładniki na ciasto połączyć i zagnieść .Ciasto podzielić na 3 części.Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (25×30 cm) i upiec na złoty kolor w 180 0 C.
Mleko zagotować z
cukrami i na gotujące wsypywać
kaszę manną stale mieszając.Ugotować
kaszę dobrze rozgotowując.
Masło utrzeć razem z esencją
waniliową i dodawać partiami ostudzoną
kaszę.Blaty ciasta naponczować ponczem z
herbaty i
cukru.Na pierwszy blat rozsmarować powidło a na to pierwszą partię kremu.Przykryć drugim plackiem na który rozsmarować pozostały krem.Przykryć ostatnim blatem ciasta.Wierzch ciasta polać polewą – u mnie
czekolada mleczna rozpuszczona w 4 łyżka
mleka.Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!

