Wykonanie
Zaczynam przygodę z nowymi przepisami z Wielkiej Księgi, o której Wam ostatnio
pisałam.Ciasto "Brazylianka" siostry Anastazji to
miodowe placki, lekko korzenne, przełożone masą budyniową i
jabłkami z
galaretką. Bardzo smaczne, przepis lekko dostosowałam do naszych smaków, nasaczyłam ciasto
rumem, do placków dodałam szczyptę
korzennej przyprawy i wierzch posmarowałam
kajmakiem. W oryginale polane było polewą, ale miałam otwartą puszkę kajmaku i musiałam ją wykorzystać.Ciasto polecam Wam bardzo, na pewno będzie świetne na świąteczne spotkania. Tak jak przy wielu ciastach Siostry, trzeba dobrze przeczytać przepis, bo choć podana jest wielkość blaszki (duża), to proporcje nie zawsze się zgadzają. Upiekłam placki w mniejszej foremce a mimo to po przeczytaniu przepisu już wiedziałam, że masę budyniowa trzeba podwoić, bo będzie jej za mało. Tak więc podaję Wam przepis z moimi modyfikacjami w nawiasach i z podwojoną już masą.Składniki: na ciasto:500 g
mąki2
jajka4 łyżki
miodu100 g
masła2 łyżeczki
sody300 g
cukru pudru10 łyżek kwaśnej
śmietany (jeżeli ciasto jest miękkie i elastyczne to
śmietana nie jest konieczna, ja dodałam 1 łyżkę)1 łyżeczka
przyprawy korzennej (dodałam od siebie) na krem:2 szklanki
mleka200 g
cukru (dałam 2 łyżki i było wystarczająco słodkie)2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej30 dag
masła (dałam 15 dag , wystarczyło) na masę
jabłkową:1 kg
jabłek1
galaretkadodatkowo:
rumpuszka masy kajmakowej waniliowejSkładniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować i upiec na papierze w 200*C przez około 20 minut. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo cienkie, ale w pieczeniu sporo urośnie.Ze składników podanych na krem ugotować
budyń, przestudzić, utrzeć z
masłem.
Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić, zdjąć z ognia, wsypać
galaretkę i dokłądnie wymieszać.Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Wyłożyć masę
jabłkową (ciepłą). Położyć drugi placek, nasączyć go
rumem, wyłożyć masę budyniową. przykryć trzecim plackiem, posmarować go
kajmakiem.