ßßß
Zaczynam przygodę z nowymi przepisami z Wielkiej Księgi, o której Wam ostatnio pisałam.Ciasto "Brazylianka" siostry Anastazji to miodowe placki, lekko korzenne, przełożone masą budyniową i jabłkami z galaretką. Bardzo smaczne, przepis lekko dostosowałam do naszych smaków, nasaczyłam ciasto rumem, do placków dodałam szczyptę korzennej przyprawy i wierzch posmarowałam kajmakiem. W oryginale polane było polewą, ale miałam otwartą puszkę kajmaku i musiałam ją wykorzystać.Ciasto polecam Wam bardzo, na pewno będzie świetne na świąteczne spotkania. Tak jak przy wielu ciastach Siostry, trzeba dobrze przeczytać przepis, bo choć podana jest wielkość blaszki (duża), to proporcje nie zawsze się zgadzają. Upiekłam placki w mniejszej foremce a mimo to po przeczytaniu przepisu już wiedziałam, że masę budyniowa trzeba podwoić, bo będzie jej za mało. Tak więc podaję Wam przepis z moimi modyfikacjami w nawiasach i z podwojoną już masą.Składniki: na ciasto:500 g mąki2 jajka4 łyżki miodu100 g masła2 łyżeczki sody300 g cukru pudru10 łyżek kwaśnej śmietany (jeżeli ciasto jest miękkie i elastyczne to śmietana nie jest konieczna, ja dodałam 1 łyżkę)1 łyżeczka przyprawy korzennej (dodałam od siebie) na krem:2 szklanki mleka200 g cukru (dałam 2 łyżki i było wystarczająco słodkie)2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej30 dag masła (dałam 15 dag , wystarczyło) na masę jabłkową:1 kg jabłek1 galaretkadodatkowo:rumpuszka masy kajmakowej waniliowejSkładniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować i upiec na papierze w 200*C przez około 20 minut. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo cienkie, ale w pieczeniu sporo urośnie.Ze składników podanych na krem ugotować budyń, przestudzić, utrzeć z masłem.Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokłądnie wymieszać.Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Wyłożyć masę jabłkową (ciepłą). Położyć drugi placek, nasączyć go rumem, wyłożyć masę budyniową. przykryć trzecim plackiem, posmarować go kajmakiem.