Wykonanie
Pyszne ciasto..najlepiej smakuje na drugi dzień..
50 dkg
mąki6-7 łyżek
miodu1 duże
jajko10 dkg
masła10 dkg
cukru pudru1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia8 łyżek kwaśnej
śmietanyKrem0,5 litra
mleka0,5 szkl.
cukru1
cukier wanilinowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 kostka
masłaW garnku rozpuścić
miód,
cukier puder i
masło,wystudzić.Do miski przesiać
mąkę z proszkiem i
sodą,dodać
jajko,
śmietanę oraz wystudzoną masę z
miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l
mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl,
cukru.Do szklanki z odlanym
mlekiem ,dodać
cukier wanilinowy i
mąkę ziemniaczaną i to ugotować w
mleku jak
budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką
masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw
dżemem , a
potem masą budyniową.Dowolnie udekorować.