Wykonanie
Jesienią w kuchni króluje
dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej
pory był to dla mnie produkt znany głównie ze zdjęć i obrazków z dyniowymi głowami z okazji Halloween.W zamyśle z
dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta.Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie, przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75.
Składniki:2
jajka10 łyżek
cukru6 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanej6 czubatych łyżek
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
cynamonuopakowanie
cukru wanilinowego5 łyżek purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)4 łyżki roztopionego
masła5 łyżek
mlekaWykonanie:-
jajka utrzeć z
cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować- do masy dodawać stopniowo przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
cukier wanilinowy- na koniec dodać stopione ostudzone
masło i
mleko, zmiksować na gładką masę- przelać do blachy wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
Ciasto
dyniowe dzięki dodatkowi
cynamonu jest cudownie aromatyczne,
dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć może być ją widać w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte.