ßßß
Składniki:2 jajka10 łyżek cukru6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej6 czubatych łyżek mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki cynamonuopakowanie cukru wanilinowego5 łyżek purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)4 łyżki roztopionego masła5 łyżek mleka
Wykonanie:- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować- do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier wanilinowy- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
Ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć może być ją widać w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte.