Wykonanie
Zapach świąt … polecam chrupiące korzenne pierniczki
Składniki:600 g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania200 g
miodu200 g
cukru pudru120 g
masła1
jajko2 łyżki stołowe
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę i
cukier puder dodajemy
sodę oraz
przyprawy. Na środku „kopca” robimy wgłębienie, wbijamy
jajko i wlewamy
miód (jeśli jest w stałej postaci podgrzewamy go do rozpuszczenia), dodajemy pokrojone w kostkę
masło. Składniki zagniatamy na gładką jednolitą masę. Z ciast formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.Od kuli odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na ok. 3 mm, w razie potrzeby podsypujemy lekko
mąką (ciasto nie powinno się przyklejać do stolnicy), wycinamy gwiazdki, reniferki, serduszka …Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 5-7 min. Po upieczeniu wystudzamy na kratce i wkładamy do szczelnych pojemników.Smacznego!