Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2
jajka- 100g
margaryny- 4 łyżki płynnego
miodu- 50dag
mąki pszennej- 30dag
cukru pudru- 1 łyżeczka
sody*na krem- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 szklanki
mleka- 180g
margaryny- 15dag
cukru- 1
cukier waniliowy*na masę
jabłkową- 1
galaretka cytrynowa- 1kg
jabłekSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy, formujemy 3 kulki. Ciasto wykładamy na trzy blaszki, wysmarowane tłuszczem i obsypane
mąką (1 kulka na 1 blaszkę). Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Wykładamy i studzimy.2.
Mąkę potrzebną na krem rozrabiamy w jednej szklance
mleka, w do drugiej porcji
mleka wsypujemy
cukry, zagotowujemy, wlewamy pozostałe
mleko (z
mąką), cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu. Do lekko ostudzonego dodajemy
margarynę, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.3.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, podsmażamy, pod koniec dodajemy
galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej
wody.4. Przekładamy ciasto: ciasto-krem-ciasto-
jabłka-ciasto, wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.Inspiracja: Planeta Smaku