Wykonanie
Ciasto Królewicz u innych zwane Miodownikiem lub jeszcze inaczej. Z pewnością moje ulubione ciasto świąteczne zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być pracochłonny, ale tak na prawdę robi się go dość szybko. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.
Ciasto składa się z
biszkopta, dwóch placków
miodowych, dwóch warstw masy budyniowej i
polewy czekoladowej.Upiec
biszkopt z 4 jaj. Przepis i wykonanie tu KLIK .SKŁADNIKI: na placki
miodowe:3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
miodu (u mnie gryczany)1
jajko0,5 kostki
masła roślinnego zimnego!(125g)30 dag
mąki pszennejWszystkie składniki wkładamy do miski i rękoma szybko zagniatamy jednolite ciasto.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 min.Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno blaszki i wycinamy 2 prostokąty.Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 równe części. Na blacie rozkładamy wycięte prostokąty, na każdym kładziemy ciasto i podsypując trochę
mąką rozwałkowujemy ciasto na kształt papieru (ja robiłam to palcami, bo ciasto troszkę się klei).Tak przygotowane blaty przekładamy pojedynczo do blaszki i pieczemy osobno po 10 min.
Placek
miodowy przed pieczeniem.
Placek
miodowy po upieczeniu.masa budyniowa:0,5 kostki
masła roślinnego1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru0,5 l
mlekaPołowę
mleka wlać do dużego kubka i rozmieszać w nim obydwie
mąki tak, żeby nie było grudek.Drugą połowę
mleka wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym zagotować.Do gotującego się
mleka wlać mieszankę z mąk i
mleka i gotować przez chwilę cały czas mieszając do zgęstnienia. (Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło).Gotową masę zdjąć z ognia wrzucić
masło i energicznie mieszać łyżką, aż
masło się rozpuści i połączy z kremem.Gorącym kremem należy dość szybko przekładać placki.W kolejności takiej:Na spodzie blaszki jeden placek
miodowy + połowa gorącego kremu +
biszkopt + druga połowa gorącego kremu + drugi placek
miodowy.Gotowe przełożone kremem ciasto należy przykryć ściereczką (najlepiej dwiema- ciepły, parujący krem zmiękczy placki
miodowe) i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temp. pokojowej.Ostygnięte ciasto polać
polewą czekoladową ( u mnie rozpuszczona w kąpieli
wodnej czekolada deserowa posypana wiórkami). Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.