ßßß
Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym
SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)Biszkopt :4 jajka¾ szklanka cukru¾ szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka przyprawy do piernikałyżka płynnego mioduKrem grysikowy8 łyżek kaszy manny750 ml mleka12 dag cukru20 dag masła10 dag cukru pudrucukier waniliowy
SPOSÓB . PRZYGOTOWANIABiszkoptŻółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia,. boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić . z . wysokości . około . 50 . cm . na . podłogę,. pozostawić . do . wystudzenia,. i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. . Krem . Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który również posmarować pozostałym kremem, i udekorować np. pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego