Wykonanie
Delikatny
biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym
SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)
Biszkopt :4
jajka¾ szklanka
cukru¾ szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
przyprawy do piernikałyżka płynnego
mioduKrem grysikowy8 łyżek
kaszy manny750 ml
mleka12 dag
cukru20 dag
masła10 dag
cukru pudrucukier waniliowySPOSÓB . PRZYGOTOWANIA
BiszkoptŻółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtku, nie przestając ubijać dodać
miód. Do piany dodać obie
mąki oraz
przyprawę do piernika, delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia,. boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić . z . wysokości . około . 50 . cm . na . podłogę,. pozostawić . do . wystudzenia,. i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. . Krem . Do rondla wlać 500 ml
mleka zagotować. 250 ml
mleka wymieszać z
kaszą manną oraz
cukrem,
cukrem waniliowy i wlać na gotujące się
mleko, cały czas mieszać do czasu aż
kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia.
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z
cukrem pudrem, do
masła dodajemy po łyżce zimnej
kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie
biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim
biszkoptem, który również posmarować pozostałym kremem, i udekorować np. pokruszonym
biszkoptem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego