ßßß Cookit - przepis na Ciasto miodowe

Ciasto miodowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
* na ciasto:
pół kg mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru pudru
4 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
* na krem:
litr mleka
400 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 łyżek cukru
6 łyżek kaszy manny
* na masę orzechową:
pół szklanki cukru
300 g orzeszków ziemnych
125 g masła
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
* ciasto:
Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę.
Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
* krem:
Mleko zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka dodałam kaszę manną i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Wystudziłam.
Masło utarłam mikserem na puszystą masę i dalej miksując dodawałam ostrożnie po łyżce masy z kaszą.
* masa orzechowa:
Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas.
Gotową masę lekko wystudziłam.
*całość:
Krem podzieliłam na dwie części.
Na jeden blat wyłożyłam połowę masy, przykryłam drugim blatem, na który wyłożyłam drugą część masy i przykryłam trzecim blatem. Wierzch ciasta pokryłam masą orzechową.
Ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi dwa dni w lodówce.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/ciasto-miodowe.html