Wykonanie
Składniki:* na ciasto:pół kg
mąki pszennej200 g
masła200 g
cukru pudru4 łyżki
miodu2
jajka2 łyżki ciepłego
mleka1 łyżka
sody oczyszczonej* na krem:litr
mleka400 g
masła2 łyżeczki
cukru waniliowego10 łyżek
cukru6 łyżek
kaszy manny* na masę
orzechową:pół szklanki
cukru300 g
orzeszków ziemnych125 g
masła4 łyżki
mioduPrzygotowanie:* ciasto:
Mąkę wymieszałam z
sodą, dodałam posiekane
masło,
jajka,
cukier puder,
miód oraz
mleko i zagniotłam szybko na gładką masę.Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.* krem:
Mleko zagotowałam z
cukrem i
cukrem waniliowym.Do gotującego się
mleka dodałam
kaszę manną i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Wystudziłam.
Masło utarłam mikserem na puszystą masę i dalej miksując dodawałam ostrożnie po łyżce masy z
kaszą.* masa orzechowa:Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas.Gotową masę lekko wystudziłam.*całość:Krem podzieliłam na dwie części.Na jeden blat wyłożyłam połowę masy, przykryłam drugim blatem, na który wyłożyłam drugą część masy i przykryłam trzecim blatem. Wierzch ciasta
pokryłam masą
orzechową.Ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi dwa dni w lodówce.