Wykonanie
Dziś mam dla Was odrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec.Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2
miodowe placki,
biszkopt, masa budyniowa i
czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto.
Za nim przejdziemy do przepisy pokażę Wam jeszcze tort komunijny jaki wykonałam dla moich przyjaciół, sporo pracy ale zadowolona jestem z efektów. I
mogę się pochwalić, że tort bardzo się podobał i smakował :)
Placki
miodowe:2 szkl.
mąki0,5 szkl.
cukru2 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2
margaryny1
jajkoWszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Biszkopt:3
jaja1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliOddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy z
solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami
cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy
żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie
mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub
łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki
miodowe przez ok 30 minut w 180 st. CMasa budyniowa:1/2 litra
mleka5 łyżek
cukrucukier waniliowy1 czubata łyżka
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1
masłoOdlewamy ok 1/2 szklanki
mleka i rozprowadzamy w niej obie
mąki. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrami dodajemy
mąki starannie mieszamy by całość się zagotowała. Następnie wrzucamy
masło i całość mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia.1/2 gorącej masy wykładamy na placek
miodowy, przykrywamy
biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem
miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka.Polewa :1 tabliczka
czekolady4-5 łyżek
mlekaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem
mleka i polewamy nią nasze ciasto.Smacznego