ßßß
Za nim przejdziemy do przepisy pokażę Wam jeszcze tort komunijny jaki wykonałam dla moich przyjaciół, sporo pracy ale zadowolona jestem z efektów. I mogę się pochwalić, że tort bardzo się podobał i smakował :)
Placki miodowe:2 szkl. mąki0,5 szkl. cukru2 łyżki płynnego miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 margaryny1 jajkoWszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Biszkopt:3 jaja1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. CMasa budyniowa:1/2 litra mleka5 łyżek cukrucukier waniliowy1 czubata łyżka mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej1 masłoOdlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami dodajemy mąki starannie mieszamy by całość się zagotowała. Następnie wrzucamy masło i całość mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia.1/2 gorącej masy wykładamy na placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka.Polewa :1 tabliczka czekolady4-5 łyżek mlekaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto.Smacznego