Wykonanie
Niezwykłe
makowo-
kokosowe ciasto z masą budyniową, którego
serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.Warstwa Sernikowa:
480 g dwukrotnie zmielonego
twarogu120 g
cukru2 łyżki budyniu
waniliowego (w proszku, bez
cukru)2
jajka2/3 szklanki
śmietanki kremówki 30%Ciasto
Makowo-
Kokosowe:100 g zmielonego
maku100 g
wiórków kokosowych200 g
cukrucukier waniliowy6
jajek2 łyżki
kaszy mannyłyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:600 ml
mlekabudyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki do warstwy serowejłyżeczka
mąki6 łyżek
cukru150 g miękkiego
masłaPolewa Czekoladowa:50 g
czekolady gorzkiej50 g
czekolady mlecznejok. 50 g
masłaWarstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Zmielony
twaróg miksujemy razem z
cukrem i
śmietanką. Następnie wbijamy
jajka - mieszamy i na końcu dodajemy 2 łyżki budyniu. Łączymy składniki do otrzymania gładkiej konsystencji.Masę sernikową przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Ciasto
kokosowo-
makowe:
Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się
wody.
Żółtka jaj ucieramy razem z
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
kaszę mannę,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia oraz
mak i
wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę
serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance
mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z
mąką oraz
cukrem. Resztę
mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony
budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy.
Masło ubijamy na puch.
Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego
masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.
Polewa czekoladowa:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy połamaną
czekoladę wraz z
masłem.Gdy składniki się roztopią ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury.
Czekoladą polewamy wierzch ciasta.Gotowe ciasto przed podaniem powinno spędzić minimum 3-4 godziny w lodówce.