ßßß Cookit - przepis na Śnieżny tort kokosowy

Śnieżny tort kokosowy

nazwa

Wykonanie

Tym razem chciałabym zaprosić was na "śnieżny" tort kokosowy. Wygląda tak:
Czyż nie wygląda, jak zrobiony ze śniegu?
Na formę o średnicy 28 cm:
ciasto:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka. Zmiksować z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w temperaturze 180st. C ok. 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
krem:
800 ml mleka
2 budyniu waniliowego
6 łyżek cukru
250 g masła
Budyń ugotować na mleku wymieszanym z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem i stopniowo ucierając dodawać po łyżce budyń. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
dekoracja toru:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Przybrać w dowolny sposób. Wierzch i boki obsypać wiórkami kokosowymi.
Przepis z: "Przyjaciółka" nr 21/ 2015
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/02/Sniezny-tort-kokosowy.html