Wykonanie
Domowe maślane
ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i
czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze.
Składniki:300 g
maki orkiszowej75 g cukru/ksylitolu na czubek noża
proszku do pieczenia1
jajko Mszczypta
soli150 g miękkiego
masła1 łyżka
mleka na ciemne ciasto:50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
mąkidodatkowo:50 g
czekolady40 ml
śmietany kremówkiWykonanie: na ciemne ciasto rozpuścić
czekoladę w kąpieli
wodnejskładniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach,
potem zwiekszyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną
czekoldę z 2 łyżkami
maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`Ckolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym
mąką rozwałkować na kwadrat 24x24 cm. Jeden kwadrat cienko posmarować
mlekiem i przy pomocy wałka nałożyć na niego drugi rozwałkowany kawałek ciasta i lekko docinąć. Przeciąć złożone ciasto na trzy 8-cm pasy. Pas podzielić na 12 około 2-cm kawałków. Kazdy pasek ciasta skręcić wokół osi i układać na blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratcedo gorącej kremówki dodać połamana
czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W
rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę, napełnić rozpuszczoną
czekoladą. Połowę
ciasteczka udekorować paseczkami z
czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku mozna przechowywać do 3 tygodniSMACZNEGO !
źródło: Meine Familie & Ich