Wykonanie
Sernik "
Krówka" to idealny deser dla fanów
cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy
ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą
krówkową posypany
orzechami włoskimi.ciasto:1/2 szklanki
mąki krupczatki1/4 szklanki
mąki zwykłej pszennejmałe
jajko60 g
masłałyżka
miodu2 łyżki
cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa serowa:375 g
twarogu sernikowego1/4 szklanki
cukruekstrakt
waniliowy2 małe
jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka
mąki ziemniaczanej400 g masy kajmakowejok. 100 g
orzechów włoskichZ podanych składników zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki
masłem.Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.
Ser ucieramy z
cukrem, wbijamy po jednym
jajku ciągle mieszając. Następnie wlewamy kremówkę, ekstrakt
waniliowy,
mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku.Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi.