Wykonanie
Jak karnawał to obowiązkowo musi być karpatka. Była już w wersji wytrawnej,
pora więc na klasyczną.... No może nie do końca klasyczną. Pobawiłam się jej formą (karpatkę na jasnym cieście zrobiłam w wersji mini, dzięki
czemu uzyskałam nieco wyższe ciasto) oraz smakiem i kolorem (połowę ciasta przygotowałam w wersji
kakaowej). Ponadto dodałam pyszne
jeżyny, które latem zerwałam z działki i zamknęłam w słoiczkach. A jak szalejemy to na całego- masa również jest w dwóch smakach i kolorach. Każdy znajdzie coś dla siebie. Sama nie wiem, która wersja bardziej mi smakuje ;) . Trudny wybór :) .Karpatkowe szaleństwoNa ciasto ptysiowe:· 8
jajek· 330ml
wody· 150 g
masła· szczypta
soli· 2 szklanki
mąki pszennej· szczypta
cukruWodę z
solą i
cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej
masło. Kiedy się rozpuści i połączy z
wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą
mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a
mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym
jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno
jajko dodajemy dopiero następne. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część pozostawiamy jasną- dzielimy ją na połowę i przekładamy do tortownic o średnicy 17 cm (wysmarowane
masłem i wysypane
mąką) starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 25-30 minut, termoobieg, 220 stopni, pamiętając by przykryć ciasto papierem jeśliby za bardzo się z wierzchu przypiekało. Możemy też upiec większe placki- tortownica o średnicy 26 cm, wówczas ciasto pieczemy 20-25 minut. Ciasto studzimy.· czubata łyżka
kakaoDo drugiej części dodajemy
kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto
kakaowe również dzielimy na połowę i pieczemy w dwóch tortownicach - tak jak ciasto jasne.Na krem:· 1 l tłustego
mleka· 1,5 szklanki
cukru· 5 łyżek
cukru waniliowego· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
mąki pszennej· 4
żółtka· 600 g miękkiego
masła (3 kostki)· łyżka ekstraktu
waniliowego· sok z połowy
cytryny· 1 łyżeczka
kakao· 2 łyżki nutelliDodatkowo:·
konfitura z
jeżyn3 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. W pozostałym
mleku rozprowadzamy
mąki oraz
żółtka. Do gotującego się
mleka przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty
budyń waniliowy.
Budyń studzimy.
Masło dokładnie ucieramy. Do utartego
masła dodajemy partiami przestudzony
budyń. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy ekstrakt
waniliowy i
sok z cytryny- dobrze mieszamy. Do drugiej
kakao i nutellę- dokładnie miksujemy.Dolne placki smarujemy
konfiturą jeżynową. Jasne placki ptysiowe przekładamy kremem
kakaowym. Ciemne ciasto przekładamy kremem
waniliowym. Obie karpatki posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!