Wykonanie

Metrowiec to jedno z tych ciast, które Mama przygotowywała niemal na każde święta oraz uroczyste rodzinne spotkania. Na ogół znikało ze stołu jako pierwsze i nigdy, ale to nigdy się nie marnowało :) Bardzo długo było moim ulubionym maminym wypiekiem i po dziś dzień kojarzy mi się z radosną przedświąteczną atmosferą.Metrowiec jest (jak sama nazwa wskazuje ;)
ciastem bardzo podzielnym i pięknie prezentującym się, a więc idealnym na okazje takie jak imieniny, urodziny, święta oraz każdą inną uroczystość pociągającą za sobą konieczność wykarmienia gromadki łasuchujących dzieci i dorosłych. Dzięki dodatkowi
oleju jest mięciutkie i wilgotne, a krem budyniowy delikatny.
Polewa czekoladowa z tego przepisu może Wam się wydać trochę… przeciętna, ale wierzcie mi – pasuje tu idealnie (choć oczywiście możecie zastąpić ją każdą inną
polewą czekoladową, którą lubicie). Całość jest słodka, ale nie przesłodzona, bardzo, bardzo smaczna.Polecam :)Składniki:8 dużych jaj,
białka i
żółtka oddzielnieszczypta
soli1 i 1/2 szklanki
cukru16 łyżek
oleju słonecznikowego lub rzepakowego16 łyżek
wody3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki ciemnego
kakaoKrem budyniowy:500ml
mleka 2 lub 3,2%1/2 szklanki
cukru2 łyżki ekstraktu
waniliowego (w zamian można dać
cukier waniliowy, zastępując nim część zwykłego
cukru)3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej200g miękkiego, niesolonego
masłaPolewa:60g niesolonego
masła4 łyżki
wody4 łyżki
cukru4 łyżki
kakaoWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, odstaw na bok.
Białka oddziel od
żółtek i ubij z
solą na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo
cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym
żółtka. Do powstałej puszystej masy jajecznej wlewaj stopniowo
olej oraz
wodę, miksując na niskich obrotach.Gdy wszystko się połączy, wsyp do misy miksera
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 3 łyżki
mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie, do drugiej dodaj
kakao i również wymieszaj.Przelej obie masy do keksówek o wymiarach około 12 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu, delikatnie wyjmij oba ciasta z formy i wystudź na kratce.Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj masę budyniową. Do 1/2 szklanki
mleka dodaj obie
mąki i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki
mleka zagotuj z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Do wrzącego
mleka wlej stopniowo mieszankę z
mąką i, cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany
budyń zdejmij z palnika i wystudź całkowicie.
Masło utrzyj, aż będzie puszyste. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo zimny
budyń, aż powstanie jednolity krem.*Zimne ciasta pokrój na jednakową ilość kromek o szerokości około 1 cm. Biorąc na zmianę raz jasną, raz ciemną kromkę, sklejaj je ze sobą grubą warstwą kremu i układaj na tacy lub desce do krojenia. Połączone ciasto będzie bardzo długie, więc najprościej jest zrobić dwa takie przekładańce.Przygotuj polewę.
Masło oraz
wodę podgrzewaj w niedużym rondelku do zagotowania. Gdy zaczną wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj
cukier oraz
kakao i wymieszaj dokładnie. Całość będzie bardzo rzadka, ale zgęstnieje w miarę stygnięcia. Odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu, by polewa była jednolita i błyszcząca (gdy będzie już przestudzona można ją wstawić do lodówki, by przyspieszyć gęstnienie). Gotową polewą udekoruj ciasto.Podawaj ciasto pokrojone na ukos tak, by każdy kawałek obejmował kilka kolorowych pasów przełożonych kremem.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)

* Krem budyniowy możecie też przygotować na inny sposób, bez ucierania.
Mleko na
budyń należy wówczas zagotować razem z
masłem, dodać mieszankę z
mąką i ugotować
budyń. Ciasto przekładamy wtedy jeszcze gorącym kremem.