ßßß Cookit - przepis na Wiśniowiec

Wiśniowiec

nazwa

Wykonanie

Wiśniowiec to lekkie ciasto z budyniem wiśniowym na bazie kompotu wiśniowego i lekkim kremem budyniowym. W sam raz na przednówku wiosny kiedy wyraźnie brakuje nam dostępności świeżych owoców i pozbywamy się zimowych zapasów.
Wiśniowiec
ciasto
4 jaja
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru drobnego
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
5 łyżek letniej wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
masa wiśniowa
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szklanki kompotu razem z wiśniami
masa budyniowa
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru waniliowego
1łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250 g masła
Białka ubić z cukrami, dodać żółtka, wodę, olej nadal ubijając
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao a drugą pozostawić jasną.
Na blaszkę (25x30cm)wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na nie jasne ciasto.
Ciasto piec w temp 160°C przez 40 minut.
Masa wiśniowa: budynie rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki, kompot zagotować i na gotujący wlać rozrobiony budyń, chwilę pogotować mieszając energicznie, odstawić do lekkiego ostudzenia po czym (jeszcze ciepły) wyłożyć na ostudzone ciasto.
Masa budyniowa: z podanych składników ugotować budyń, który po przestudzeniu połączyć z masłem.
Masę budyniową wyłożyć na masę wiśniową.
Na wierzch ciasta można zetrzeć czekoladę.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/wisniowiec