Wiśniowiec to lekkie ciasto z budyniem wiśniowym na bazie kompotu wiśniowego i lekkim kremem budyniowym. W sam raz na przednówku wiosny kiedy wyraźnie brakuje nam dostępności świeżych owoców i pozbywamy się zimowych zapasów.Wiśniowiecciasto4 jaja25 dag mąki pszennej25 dag cukru drobnego3/4 szklanki oleju2 łyżki kakao5 łyżek letniej wody1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowegomasa wiśniowa2 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 litra mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej3 szklanki kompotu razem z wiśniamimasa budyniowa1/2 litra mleka3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej4 łyżki cukru waniliowego1łyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka250 g masłaBiałka ubić z cukrami, dodać żółtka, wodę, olej nadal ubijającDo ubitej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao a drugą pozostawić jasną.Na blaszkę (25x30cm)wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na nie jasne ciasto.Ciasto piec w temp 160°C przez 40 minut.Masa wiśniowa: budynie rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki, kompot zagotować i na gotujący wlać rozrobiony budyń, chwilę pogotować mieszając energicznie, odstawić do lekkiego ostudzenia po czym (jeszcze ciepły) wyłożyć na ostudzone ciasto.Masa budyniowa: z podanych składników ugotować budyń, który po przestudzeniu połączyć z masłem.Masę budyniową wyłożyć na masę wiśniową.Na wierzch ciasta można zetrzeć czekoladę.Smacznego!!