ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką

Czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Arbuzowe orzeźwienie
Czekoladowy orzechowiec ze ... »
Dziś stojąc w kuchni i zastanawiając się nad przyrządzeniem deserowej słodkości wróciłam myślami do lat dzieciństwa. Postanowiłam przyrządzić sobie i mojej małej pociesznej kruszynce mleczny deser. Zapraszam Was na połączenie tradycji, mlecznych słodkości i porcji owocowych witamin - czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego nie może zabraknąć ich w diecie mojego dziecka.
Składniki:
Warstwa czekoladowo-kokosowa:
1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.)
2 łyżki kakao
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżeczki masła
2 łyżeczki wiórek koksowych
Warstwa biała:
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
7-8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
Owocowy wierzch:
1/3 szklanki kawałków arbuza bez pestek
Przygotowanie:
Warstwa czekoladowo-kokosowa:
Szklankę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami. Jajka uprzednio sparzam gorącą wodą. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na jednolitą masę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę mleka. Następnie dodajemy kakao, masło, wiórki kokosowe i miód. Gotujemy całe czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przekładamy do przygotowanych pucharków.
Warstwa biała:
W garnku z grubszym dnem (u mnie garnek do mleka) gotujemy mleko i cukier waniliowy. Gdy mleko zacznie się gotować dosypujemy powoli kaszy manny. Mieszamy, aż masa osiągnie gęstą konsystencję (około 4-5 minut). Kładziemy delikatnie na wierzch czekoladowo-kokosowej warstwy.
Gdy przygotujemy już nasze pucharki na wierzch każdego układamy pokrojonego w drobną kostkę arbuza. Zdobimy dowolnie i podajemy.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
sobota, 09 maja 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Czekoladowo-kokosowy-deser-mleczny-z-arbuzowa.html