ßßß
Składniki:1 litr mlekałyżeczka masłałyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanejkopiasta łyżeczka kakao3 łyżeczki cukru waniliowego2 żółtka2 łyżki cukruczekolada- płatki albo kosteczki rozdrobnionePrzygotowanie:Żółtka ubijamy z cukrem na kogel- mogel . W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, kakao i cukier waniliowy. Mleko gotujemy z dodatkiem masła. Dolewamy rozmącone jako. ( gdy mleko jest jeszcze zimne). We wrzącym rozprowadzamy przygotowane wcześniej składniki , dokładnie mieszamy ponownie doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze dwie minuty by potrawa straciła smak surowizny.Zupę zagęściłam bułką wcześniej namoczoną w mleku, zmiksowaną w robocie kuchennym. Jako zwolenniczka otrąb pszennych i wszelakich innych ich rodzajów, również umieściłam je w zupie - parę łyżeczek dla gęstości.Kluseczki wykonałam z mąki , jajka oraz odrobiny cukru.Dodałam trochę otrąb oczywiście.:) Kluseczki muszą być zbite , więc ciasto musi zawierać więcej mąki niż zazwyczaj. Ja lepiłam małe kuleczki i wrzucałam ja na wrzątek wzbogacony goździkami.
Smacznego Głodownicy!