Wykonanie
Jak zwykle nie miałam pomysłu na obiad. Wraz z Rewolwerowcem jesteśmy pasjonatami zup. Jako osoba często eksperymentująca za kuchennym blatem postanowiłam zrobić zupę, ale na słodko. Czyli
Czekoladową Rozkosz.;)Przepis naprawdę prosty- zajmuję nie więcej niż pół godziny. Jako uzupełnienie użyłam kluseczek , coś w dobie zacierek , tylko, że ugotowanych wcześniej na goździkowej wodzie. Całość naprawdę skusi niejednego łasucha. :)
Składniki:1 litr
mlekałyżeczka
masłałyżeczka
mąki pszennejłyżeczka
mąki ziemniaczanejkopiasta łyżeczka
kakao3 łyżeczki
cukru waniliowego2
żółtka2 łyżki
cukruczekolada-
płatki albo kosteczki rozdrobnionePrzygotowanie:
Żółtka ubijamy z
cukrem na kogel-
mogel . W szklance
mleka rozprowadzamy obie
mąki,
kakao i
cukier waniliowy.
Mleko gotujemy z dodatkiem
masła. Dolewamy rozmącone jako. ( gdy
mleko jest jeszcze zimne). We wrzącym rozprowadzamy przygotowane wcześniej składniki , dokładnie mieszamy ponownie doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze dwie minuty by potrawa straciła smak surowizny.Zupę zagęściłam
bułką wcześniej namoczoną w
mleku, zmiksowaną w robocie kuchennym. Jako zwolenniczka
otrąb pszennych i wszelakich innych ich rodzajów, również umieściłam je w zupie - parę łyżeczek dla gęstości.Kluseczki wykonałam z
mąki ,
jajka oraz odrobiny
cukru.Dodałam trochę
otrąb oczywiście.:) Kluseczki muszą być zbite , więc ciasto musi zawierać więcej
mąki niż zazwyczaj. Ja lepiłam małe kuleczki i wrzucałam ja na wrzątek wzbogacony
goździkami.
Smacznego Głodownicy!