Wykonanie
Umówiłam się ze znajomymi na spotkanie w ogrodzie. Miał być grill, pogaduchy i ogólnie miłe popołudnie. Rzadko mi się zdarza, żebym nie miała pomysłu co ze sobą zabrać, ale tym razem tak właśnie było... Wiadomo, że coś do picia zawsze będzie mile widziane, ale wsad do upieczenia zapewniał ktoś inny więc miałam opcję zrobienia sałatki albo ciasta . Włączanie piekarnika w upał zupełnie mi się nie podobało,
sałatka to lepszy wybór.Postanowiłam zrobić
sałatkę z
kurczakiem - liczyłam, że ktoś inny
zrobi samą warzywną i nie przeliczyłam się. Dodałam trzeszczącego
selera naciowego, słodkiego
ananasa i chrupiące
orzechy czyli wszystko to co lubię. Wyszło jak wyszło i mam tylko nadzieję, że naprawdę smakowało....
Sałatka imprezowa z
kurczakiem,
selerem,
ananasem i
orzechami i
sosem jogurtowymczas przygotowania : ok. 15 minut + czas marynowania
mięsa + czas chłodzeniaskładniki :podwójna
pierś z kurczaka, bez skóry1 czubata łyżeczka
przyprawy ognistej mielonej (mieszanka
pieprzu,
kolendry,
chili,
czosnku,
gorczycy)4 łyżeczki
sosu worcester1 łyżka
olejukilka gałązek
selera naciowego1/2 szkl.
orzechów włoskich łuskanychkilka krążków
ananasa konserwowego1/3 pęczka
koperkuSOS - ok. 300 g gęstego
jogurtu naturalnegoskórka z połowy
cytryny2 łyżeczki
soku z cytrynydo smaku -
sól,
przyprawa ognista,
pieprz mielony

sposób przygotowania :
pierś z kurczaka opłukałam i dobrze osączyłam. Pokroiłam na nieduże kawałki, przełożyłam do miski.
Skropiłam sosem worcester, oprószyłam
przyprawą ognistą, wymieszałam dokładnie i odstawiłam do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozgrzałam dużą patelnię, dodałam
olej i smażyłam
mięso na
ostrym ogniu aż się zrumieniło, odstawiłam.
Orzechy przebrałam, grubo posiekałam, zrumieniłam lekko na suchej patelni.
Selera naciowego oczyściłam - jeśli ma grube włókna to trzeba gałązki obrać, ale u
młodych warzyw nie jest to konieczne.
Selera i osączonego dobrze z zalewy
ananasa pokroiłam na kawałeczki, dorzuciłam do przestudzonego
kurczaka. Dosypałam też posiekany
koperek i
orzechy, wymieszałam, schłodziłam.SOS - do
jogurtu dodałam sok i
skórkę z cytryny, doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i
przyprawą ognistą. Sos powinien być dość wyrazisty w smaku i trzeba pamiętać, że
kurczak nie był solony a doprawiany
sosem worcester i ostrą
mieszanką przypraw. Też odstawiłam do lodówki żeby się schłodził a smaki przegryzły.
Sałatkę wymieszałam z sosem na 10 minut przed podaniem. Przybrałam kawałkami
orzechów i listkami
selera.I jak tu robić zdjęcia kiedy chętni na
sałatkę chcą szybko porwać całą miskę ?
