Wykonanie
Oto
śledzik .
Śledzik z jajeczkiem przepiórczym usadzony na
zielonej sałatce, którą zrobiłam z zielonych warzyw i świeżo zebranej w łęgach gwiazdnicy. Niby nic a na spotkaniu z przyjaciółmi taka przekąska ciszyła się uznaniem. Zobaczcie sami jak niewiele czasu trzeba żeby przyrządzić takie danie, które będzie smakowało Wam i Waszym znajomym.Moskaliki to małe
śledzie marynowane w całości. Ich
mięso jest delikatne a skórka miękka więc nie trzeba je zdejmować.
Jajka przepiórcze są wdzięcznym składnikiem małych przekąsek - zobacz jakie wesołe koreczki można z nich zrobić .

czas przygotowania: ok. 25 minutskładniki na 6 porcji:6 jajeczek przepiórczych3 moskaliki - małe
śledzie marynowane6 małych liści
sałaty ze środka główki3-4 nieduże
ogórki konserwowe1/2 szklanki pokrojonego w ćwierć plasterki
pora - część białą i jasnozielona1 czubata łyżka posiekanej gwiazdnicy pospolitej3 łyżki
zielonego groszku mrożonego3 łyżeczki
majonezu2 łyżeczki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
olejudo smaku -
sól,
przyprawa ognista (
pieprz,
kolendra,
chili,
czosnek,
gorczyca)


Jajka przepiórcze zalałam zimną
wodą, zagotowałam i gotowałam jeszcze 2 minuty. Odcedziłam i ostudziłam w zimnej wodzie a następnie obrałam ze skorupek.W rondelku rozgrzałam nieco
olej, wrzuciłam
pora i smażyłam na małym ogniu kilka minut pilnując żeby się nie przyrumienił. Dodałam
groszek mrożony i 2 łyżki
wody. Dusiłam 3 minuty a następnie smażyłam kilka chwil żeby odparował nadmiar płynu. Ostudziłam.Do miseczki przełożyłam
pora z
groszkiem. Dodałam starte na tarce jarzynowej i lekko odciśnięte
ogórki konserwowe oraz posiekaną gwiazdnicę. Dodałam łyżeczkę
majonezu i
jogurt, doprawiłam
solą,
przyprawą ognistą, wymieszałam dokładnie.Moskaliki przecięłam wzdłuż grzbietu na dwa filety, usunęłam kręgosłup, odcięłam ogon. Każdy filet posmarowałam cienko
majonezem od strony
mięsa. Na każdym filecie ułożyłam ugotowane
jajko przepiórcze i okręciłam je
śledziem.Liście
sałaty opłukałam i dobrze osączyłam. Przycięłam końce grubych nerwów liściowych.Tak przygotowane liście ułożyłam na talerzu. W ich środek włożyłam porcje sałatki a na
sałatce usadziłam
śledzia z
jajkiem. Całość przybrałam listkami gwiazdnicy i oprószyłam leciutko
przyprawą ognistą.Jeśli nie macie
przyprawy ognistej użyjcie zwykłego
pieprzu czarnego wymieszanego z odrobiną
ostrej papryki albo doprawcie
sałatkę swoimi ulubionymi
ziołami.
