Wykonanie
Tym razem
sałatka ze
śledzikiem - taka mała odmiana.Składnikiem podstawowym są oczywiście
śledzie solone, które musimy wymoczyćprzez 2-3 godziny w zimnej wodzie.
Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Mamy już
śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego:-kawałek
selera-kawałek
pora-10
pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisuna opieńki w zalewie octowej)-150 ml gęstego
jogurtu naturalnego-3 łyżki
majonezu-
pieprz i
sól do smaku
Seler ścieramy na grubych oczkach,
pora drobno kroimy,
śledzie kroimy na kawałki.
Wszystko wkładamy do jednej miski.
W osobnym naczyniu łączymy
jogurt z
majonezem, doprawiamy
pieprzem (ewentualnie
solą) i wlewamy nasz sosik do miski ze
śledziami,
selerem i
porem.Mieszamy.
Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki.Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki.
Gotowe.
Smacznego!