Wykonanie
Bardzo lubię sałatki. Czasami nawet nie musiałabym jeść obiadu, w zupełności wystarczyłaby mi
sałatka taka jak np ta dzisiejsza, z grilowanym
kurczakiem i prażonymi
pestkami dyni. Nie posłużyłam się tutaj żadnym gotowym przepisem, wzięłam to co miałam w lodówce, zastanowiłam się chwilę nad obróbką poszczególnych produktów i nad tym co do czego pasuje i tak powstała
sałatka. Jeśli ktoś nie lubi
sosu czosnkowego, pewnie można zrobić każdy inny i też będzie się świetnie komponował.
Składniki:1
filet z kurczaka2
pomidory1
ogórek1 główka
sałaty1
porgarść pestek dyni2 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprzKurczaka pokroić na paski i usmażyć na patelni grilowej.
Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie układać kolejne warzywa, odpowiednio pokrojone oraz osączonego z nadmiaru tłuszczu
kurczaka. Obrany
czosnek zmiażdżyć, dodać
majonez,
jogurt,
sól i
pieprz do smaku, dokładnie wymieszać i tak powstałym sosem polać
sałatkę. Wierzch posypać uprażonymi wcześniej na suchej patelni
pestkami dyni. Jeśli ktoś nie lubi dyni można ją zastapić
pestkami słonecznika.Smacznego:)