Wykonanie
Mój syn ma specyficzne poczucie humoru. Kiedy go zapytałam , jaki tort chce na urodziny, odpowiedział – kebabowy ! A ja lubię interpretować na
serio jego kulinarne żarty i pomyślałam –
czemu nie? Ciasto, takie jak na pizzę – zbliżone smakiem i konsystencją do
chlebka pita, przełożone
mięsem przygotowanym z
przyprawą do kebabu, ozdobione
sosem czosnkowym,
keczupem i warzywami – będzie tort kebabowy. Gdy syn zszedł na obiad, trochę się zdziwił, ale nie bardzo, bo zna moje możliwości !Ciasto, takie, jak na pizzę
Mięso z podwójnej
piersi kurczaka i dwóch górnych udek
przyprawa kebab-gyros i
sólsałata,
ogórki świeże i konserwowe,
pomidory,
cebula do przybrania
keczupsos czosnkowy :szklanka
majonezu1/2 szklanki
jogurtu naturalnego2 duże ząbki
czosnkupieprz świeżo zmielonyCiasto na pizzę po wyrośnięciu wkładamy do tortownicy( ja mam o średnicy 26 cm) , czekamy chwilę trzymając je w ciepłym miejscu aż trochę „ruszy” ( wystarczy 5 minut), wkładamy do piekarnika na 180 C na około pół godziny, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. W międzyczasie przyrządzamy
mięso – solimy nieco i posypujemy obficie
przyprawą, rumienimy na
oleju i dusimy trochę podlewając
wodą do miękkości. Gotowe lekko studzimy, kroimy na drobne kawałki.Wykładamy na mokrą ściereczkę, żeby łatwiej wyszło z tortownicy i trochę studzimy.Przyrządzamy w tym czasie
sos czosnkowy – do
majonezu zmieszanego z
jogurtem wyciskamy
czosnek, przyprawiamy
pieprzem i mieszamy.Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy na talerz, przekrawamy na pół ( mnie było łatwo, bo w naturalny sposób się rozwarstwiło), na gorący spód układamy ciepłe
mięso, przykrywamy drugą częścią. Smarujemy po wierzchu
sosem czosnkowym, naokoło ozdabiamy
keczupem. Wierzch dekorujemy
sałatą i pokrojonymi warzywami. Tort gotowy. Bardzo ładnie się kroił i wszystkim bardzo smakował. Solenizant zjadł sporą porcję… Myślę, że to dobry tort dla panów, którzy nie przepadają za słodkimi wypiekami… Chociaż mój syn te ostatnie też bardzo lubi i słodki tort zrobiła mu młodsza siostra, zupełnie samodzielnie !Smacznego !