Wykonanie
Tłusty, niezdrowy i mocno kaloryczny - taki zazwyczaj jest kebab, którego jemy na
mieście. W moim
mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam
bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i
filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto!
Bułki:przepis tutajSos
keczupowy:100ml
keczupu100ml
jogurtu naturalnegosól,
pieprzSos czosnkowy:3 łyżki
naturalnego serka homogenizowanego4 łyżki
jogurtu naturalnego4 małe ząbki
czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
sól,
pieprzDodatki:2
filety z kurczaka1/2 opakowania
przyprawy gyrosmix
sałat100g
pomidorków koktajlowych1/2 dużego
ogórkamała
cebulaSosy:1.
Keczupowy:
Keczup mieszamy z
jogurtem i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2.
Czosnkowy: Do miski przekładamy
jogurt naturalny i
serek homogenizowany. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Dodatki:1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy
przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni.2.
Cebulę i
ogórki kroimy w plastry.
Pomidorki przekrawamy na pół.3. Środek rozciętych
bułek smarujemy sosami, wkładamy
mięso, mix
sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy
pomidora,
ogórka,
cebulę i ponownie
mięso.