ßßß Cookit - przepis na Filet i kalafior z parowaru

Filet i kalafior z parowaru

nazwa

Wykonanie

Parowar mam już kilka lat. Kupiliśmy go z myślą o zdrowym i dietetycznym gotowaniu. Latem często u nas goszczą takie obiady. Szybko się je robi, nie trzeba stać przy garach, wystarczy włożyć wszystko na poziomy, włączyć i można w tym czasie robić coś innego. Jedzenie tak przygotowane smakuje super, jest niskokaloryczne.
Super nadaje się dla osób będących na diecie. Tak przygotowane warzywa czy mięso możemy podać same lub z sosem, u mnie z jogurtu i czosnku. Można dać ketchup jak ktoś lubi lub sos z pomidorów. My najczęściej jemy z jogurtowym.
Polecam Wam parowar, dania są naprawdę smakowite.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
(porcja na 3-4 osoby)
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 kalafior
- mały jogurt naturalny
- koperek
- czosnek
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki suszonej bazylii Tytka Smaku
- 1 łyżeczka przyprawy rosołowej Tytka Smaku
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy bazylią i przyprawą rosołową. Układamy na parowarze.
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na parowarze. Mój parowar ma trzy części, więc dużo produktów się w nim zmieści. Możemy razem parować warzywa, rybę, mięso, ryż, nawet bułki na parze. Samo zdrowie. Włączamy i niech się gotuje - u mnie 20-25 minut i gotowe.
W tym czasie szykujemy sos. Do miski wkładamy jogurt, wyciskamy czosnek, siekamy koper i przyprawiamy sos solą i pieprzem, wszystko mieszamy.
Na talerze przekłądamy mięso, kalafiora i kładziemy sos.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/07/filet-i-kalafior-z-parowaru.html