Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj coś łatwego, coś pysznego, bardzo pysznego. Zrobiłam domowy
serek na kanapki lub do innego wykorzystania. Taki
serek planowałam zrobić już od dawna, bo widziałam go na fb w grupie Tak smacznie jak u Mamy 2. Ale zawsze coś mi wypadało. Tym razem kupiłam
jogurty, przygotowałam dodatki i jest, rewelacyjny kremowy
serek. Niech się schowają te wszystkie
serki ze sklepu, ten jest najlepszy.Koniecznie taki zróbcie, to nic trudnego. Możecie dodać składniki jakie chcecie i jakie lubicie.Składniki:- 800 g
jogurtu naturalnego gęstego typu grecki (2 opakowania po 400 g)- pół łyżeczki
soli himalajskiej Ale Raj- świeżo zmielony
pieprz Ale Raj- łyżeczka
czosnku niedźwiedziego Ale Raj- duża garść posiekanej świeżej
bazylii- ząbek lub dwa
czosnku- gazaWykonanie:
Jogurty wkładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki,
czosnek wyciskamy,
bazylię drobno siekamy. Mieszamy wszystko dokładnie. Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą i wykładamy
jogurt, zbieramy końce gazy do góry i mocno zawiązujemy. Ma powstać taka kulka jogurtowa. Wieszamy na 24 godziny, aby
jogurt obciekł i zamienił się w kremowy
serek. Ja powiesiłam nad zlewem na uchwycie od szafki. Następnie chowamy nasze zawiniątko do lodówki, aby się schłodziło, ja schowałam na całą noc, ale wystarczą dwie-trzy godziny. Następnie wyciągamy z gazy nasz
serek i już możemy smarować nim kanapki.