Wykonanie
Czasami trzeba zrobić coś do jedzenia szybko, ale to nie znaczy, że ma być nudno czy niesmacznie. Jestem mięsożerna, ale warzywa też bardzo lubię. Mogą być same, ale najchętniej zjadam je właśnie w towarzystwie czegoś konkretniejszego.Zobacz przepis na smakowitego
Królika duszonego z
białym winem i warzywamiDzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie
mięsno-warzywne, ale naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a
groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich strączków na surowo co bardzo, bardzo lubię :)

czas przygotowania : 20 minutskładniki na 2 duuuże porcje :2 filety z udźca
kurczaka, bez skóryok. 1/3-1/4
kalafiora4 garści strączków
groszku cukrowego1
szalotka1/2
ostrej papryczzki1 łodyga
selera naciowego z listkami - taka nieduże ze środka warzywa1/2 pęczka cienkiego
szczypiorku1 łyżeczka
oleju roślinnego1/2 łyżeczki
masła1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej4-5 łyżek gęstego
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
przyprawa ognista (
pieprz,
chilli,
czosnek,
kolendra,
gorczyca),
suszone oregano
sposób przygotowania :
mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki wielkości jednego kęsa. Oprószyłam je
przyprawą ognistą, odrobiną
soli i wymieszałam z
mąką. Kwiat
kalafiora podzieliłam na różyczki podobnej wielkości.
Groszek przebrałam, oczyściłam odłamując górny koniec i razem z nim usuwając boczne łyko. Strączki poprzekrawałam na pół.
Szalotkę obrałam i pokroiłam razem z
chili w cienkie paseczki.
Szczypior oraz
selera posiekałam.Na patelni rozgrzałam
olej z
masłem, wrzuciłam
mięso i obsmażyłam aż się zrumieniło. Dosypałam
kalafiora,
szalotkę i
chilli. Smażyłam kilka chwil aż
cebulka się zeszkliła. Podlałam kilkoma łyżkami
wody i dusiłam może ze 3 minuty. Następnie dodałam
groszek,
selera i roztarte z dłoniach
oregano. Dusiłam jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękły. Dolałam
jogurt i doprawiłam całość do smaku. Podając posypałam obficie
szczypiorkiem.