Wykonanie
Jesień to taki czas kiedy bardzo lubię eksperymentować z nowymi przepisami w kuchni. Pierwsze chłodne dni, aż proszą się o dzbanek parującej
herbaty, wydobywający się z piekarnika ciepły, smaczny zapach i małe słodkie przyjemności. W kuchni robi się jeszcze przytulniej niż zwykle, wypełniają ją rozmowy, śmiechy, i nowe smaki. Muffinki, które Wam proponują sa pyszne, szybkie w przygotowaniu i tak cudownie jesienne dzięki gruszkowej
słodyczy. Koniecznie wypróbujcie przepis.Składniki:2
jaja od szczęsliwych kur,120 gramów
cukru (w przepisie znajomej 150)100 mililitrów
oleju,150 gramów
jogurtu naturalnego,250 gramów
mąki,50 gramów
płatków owsianych górskich plus troszkę do posypania2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2
gruszkiWykonanie:1. Przygotowujemy formę na muffiny i właczamy piekanik: grzanie góra - dół, temperatura 200°C2. Myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych
gruszki a następnie kroimy na średniej wielkości kostkę - kto nie chce by ściemniały może skropić je
cytryną.3.
Jaja miksujemy z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy do nich
olej i
jogurt i miksujemy do połączenia.4.
Mąkę przesiewamy, łączymy z
płatkami i
proszkiem do pieczenia.5. Składniki suche wsypujemy do mokrych i naprawdę krótko miksujemy, jedynie do połączenia (zbyt długie mieszanie sprawi, że nasze muffiny będą gliniaste i twarde).6. Do tak przygotowanego ciasta (jest ono dość gęste) dodajemy pokrojone
gruszki i mieszamy.7. Ciasto rozkładamy równomiernie do papilotek mniej więcej do ich 3/4 wysokości - ja miałam bardzo duże papiloty, dlatego wyszło mi 7 muffin, w papilotkach standardowej wielkości powinno wyjść 12 babeczek.8. Muffiny posypujemy
płatkami owsianymi i pieczemy 20, 25 minut w temperaturze 200 °C.Te babeczki są pyszne i szybko znikają.Przepis polecam :)Smacznych jesiennych chwil :)