ßßß Cookit - przepis na Wyślij babkę pocztą, czyli ciasto w słoiku

Wyślij babkę pocztą, czyli ciasto w słoiku

nazwa

Wykonanie

Już niedługo Walentynki. Pichcimy, pieczemy, staramy się, aby w ten dzień było miło i smacznie. Niestety, pewnie są tacy wśród nas, którzy nie będą mogli spędzić tego dnia razem ze swoją drugą połówką. Smutne to, ale cóż – obowiązki, obowiązki i jeszcze raz obowiązki. Pomyślałam, że trzeba temu zaradzić. Tylko dlatego, że ktoś jest daleko, rezygnować ze smakołyków? Proponuję upiec babkę w słoiku i wysłać pocztą. Jeszcze zdążycie! Wyobraźcie sobie minę obdarowanej osoby :-)
Piekłam pierwszy raz i moim zdaniem jest to absolutnie genialne rozwiązanie. Nie rozumiem, dlaczego nie piecze się standardowo babek w słoikach. Można je zrobić na zapas i dość długo przechowywać. Podobno nawet pół roku!
Od teraz jestem totalną fanką tego rozwiązania, już wiem, że będę tu prezentować kolejne wersje i Wam również polecam (bardzo, bardzo, bardzo). Taka babka to nie tylko fajny prezent. To idealne rozwiązanie do pracy, na piknik, w podróż, dla studentów, dla gości... pomysłów jest pełno. Można też zwyczajnie upiec na zapas, mieć gotową w szafce i zjeść, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. To się nazywa wolność wyboru!
Tym razem przepis zapożyczyłam sobie od Moniki z bloga bento po polsku, ale wiele jest ciast, które można w ten sposób upiec.
Babka w słoiku
1 filiżanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
pół filiżanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka oleju lub innego tłuszczu
Wymieszać osobno składniki suche i osobno składniki mokre. Następnie mokre składniki dodać do suchych, wymieszać.
Ciasto wlać do słoików, wysmarowanych masłem i posypanych cienko bułką tartą, mniej więcej do połowy. Brzegi słoików muszą być czyste. Wstawić OTWARTE słoiki do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 ˚C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości słoików, należy więc babek pilnować i sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.
Należy użyć słoiki, które nie zwężają się u góry, aby babkę możne było później wyjąć.
Natychmiast po wyjęciu babek z piekarnika, zamknąć szczelnie słoiki. Jeżeli są za wysokie, ściąć czubki ostrym nożem. Jeżeli mamy słoiki na zakrętkę, tylko zakręcamy. Jeżeli mamy na gumkę, zamykamy i przyciskamy sprężyną.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/02/wyslij-babkepoczta-czyli-ciasto-w-soiku.html