ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką

Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Ale dobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej.
Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy . I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag, objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu . To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza jestem więc dopytywałam czy mnie nie obraża przypadkiem, ale zapewniał, że nie i że mam się wyrażać. No to oświadczam, że naumiałam się wyrażenia i tak powstała tarta z kremem patissiere. Może już nie będzie krzyczał, chociaż kto Go tam wie.... Ja się starałam a wyszło jak wyszło :D
Zobacz koniecznie przepis na Tartę z czekoladą i orzechami !
czas przygotowania : 30 minut + czas pieczenia + czas stygnięcia i chłodzenia
składniki :
CIASTO KRUCHE - 300 g mąki pszennej typ 500
200 g masła
2 żółtka ze średnich jajek
85 g cukru pudru
2 szczypty soli
KREM PATISSIERE - 150 ml śmietanki kremówki 30 %
150 ml mleka
3 żółtka ze średnich jajek
30 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki pszennej typ 500
10 g mąki kukurydzianej
50 g zwykłego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
20 g masła
DODATKOWO - owoce: maliny, jagody, nektarynki albo brzoskwinie
1 op. galaretki pomarańczowej w proszku
sposób przygotowania : CIASTO KRUCHE - do miski przesiałam mąkę i cukier puder. Dodałam sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż powstał taki jakby mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto - tylko tyle żeby składniki się połączyły. Uformowałam dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjęłam, rozwałkowałam na koło nieco większe niż średnica formy (forma okrągła śr. 24-28 cm) i delikatnie przeniosłam do niej. Wylepiłam dno i boki. Nakłułam ciasto widelcem, przykryłam arkuszem folii aluminiowej a na folię wysypałam obciążenie. Może to być suchy groch, ceramiczne kulki albo monety, albo jeszcze coś innego. Tak przygotowane ciasto odstawiłam znów do lodówki na 30 minut. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut po czym zdjęłam folię z obciążeniem i piekłam jeszcze ok. 15 minut aż ciasto się przyrumieniło. Wyjęłam z pieca i zostawiłam do całkowitego ostudzenia.
KREM PATISSIERE - śmietankę i mleko wlałam do rondla i mocno podgrzałam. Żółtka ubiłam z cukrem na kogel mogel - gładki, gęsty i puszysty. Dalej ubijając dosypałam wymieszane mąki. Nie przerywając intensywnego ubijania cieniutkim strumieniem powoli wlewałam gorący mleczny płyn. Następnie całą mieszankę przelałam z powrotem do rondla i zaczęłam podgrzewać jednocześnie cały czas mieszając. Mieszanie jest tutaj bardzo ważne bo od niego zależy gładkość kremu. Kiedy masa zaczęła gęstnieć i zagotowała się podgrzewałam ją jeszcze 3-4 minuty żeby mąka dobrze się zaparzyła. Zdjęłam z ognia i dodałam masło oraz wanilię, mieszałam do połączenia. Przygotowany budyń przelałam do miski i nakryłam szczelnie folią spożywczą tak żeby ta dotykała powierzchni - dzięki temu nie zrobi się kożuch. Odstawiłam do przestudzenia.
Na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyłam krem patissiere. Na kremie rozłożyłam koliście owoce - możecie wykorzystać jeden rodzaj albo tak jak ja różne, jak wolicie. Tartę odstawiłam do lodówki. Galaretkę rozpuściłam w 400 ml gorącej wody. Ostudziłam. Kiedy zaczęła tężeć wylałam ją na wierzch tarty przykrywając owoce. Znów odstawiłam do lodówki żeby całość zastygła.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/ciasto-kruche-krem-owoce-tarta-z-kremem.html