ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: rurki z błękitnym kremem

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: rurki z błękitnym kremem

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy zna klasyczne rurki z kremem, to jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Delikatne i rozpływające się w ustach kruche ciasto wypełnione kolorową pianką to gratka nie tylko dla małych łasuchów. Idealnie sprawdzą się do filiżanki kawy lub herbaty. Koniecznie użyjcie do nich dobrego masła, z margaryną nie będą tak dobre.
Składniki:
225 g mąki
125 g dobrego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru na nadzienie:
250 ml śmietanki kremówki
1 galaretka niebieska
Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Owijać je ciastem szczelnie, tworząc zakładkę. Cukier wysypać na płaski talerzyk i obtoczyć w nim rurki z trzech stron. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem kładąc bokiem bez cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania.
W czasie kiedy pieką się ciastka rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać rurki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/rurki-z-bekitnym-kremem.html