Wykonanie
Chyba każdy zna klasyczne rurki z kremem, to jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Delikatne i rozpływające się w ustach kruche ciasto wypełnione kolorową pianką to gratka nie tylko dla małych łasuchów. Idealnie sprawdzą się do filiżanki
kawy lub
herbaty. Koniecznie użyjcie do nich dobrego
masła, z
margaryną nie będą tak dobre.Składniki:225 g
mąki125 g dobrego
masła50 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
cukru na nadzienie:250 ml
śmietanki kremówki1
galaretka niebieskaSkładniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym
mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Owijać je
ciastem szczelnie, tworząc zakładkę.
Cukier wysypać na płaski talerzyk i obtoczyć w nim rurki z
trzech stron. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem kładąc
bokiem bez
cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe
ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania.W czasie kiedy pieką się
ciastka rozpuścić
galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z
galaretką. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać rurki.