ßßß Cookit - przepis na EKLERKI

EKLERKI

nazwa

Wykonanie

EKLERKI
ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła
5 jajek
szczypta soli
nadzienie:
400 ml śmietany kremówki
łyżeczka cukru pudru
czekolada mleczna
1. mąkę przesiać 2 razy przez sito. Zagotować wodę z solą
i masłem.
2. do gotującej się wody dodawać mąkę i gotując ucierać
do powstania gładkiej masy.
3. masę ostudzić, dodać po kolei jajka (każde następne dodawać, gdy poprzednie będzie już "wmiksowane"
w ciasto).
4. gotowym ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne kształty. Można również wyłożyć łyżką.
5. piec 20 minut w temperaturze 190-200 stopni C.
6. wystudzić i przekroić wzdłuż.
7. kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na spody eklerków, przykryć górą.
8. w garnku roztopić czekoladę, jeżeli jest za gęsta można dodać wody. Polać eklerki.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2012/10/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none_14.html