Wykonanie
EKLERKIciasto:20 dag
mąki tortowej10 dag
masła5
jajekszczypta
solinadzienie:400 ml
śmietany kremówkiłyżeczka
cukru pudruczekolada mleczna1.
mąkę przesiać 2
razy przez sito. Zagotować
wodę z
soląi
masłem.2. do gotującej się
wody dodawać
mąkę i gotując ucieraćdo powstania gładkiej masy.

3. masę ostudzić, dodać po kolei
jajka (każde następne dodawać, gdy poprzednie będzie już "wmiksowane"w ciasto).

4. gotowym
ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne kształty. Można również wyłożyć łyżką.5. piec 20 minut w temperaturze 190-200 stopni C.6. wystudzić i przekroić wzdłuż.7. kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Wyłożyć na
spody eklerków, przykryć górą.8. w garnku roztopić
czekoladę, jeżeli jest za gęsta można dodać
wody. Polać eklerki.